İşletmelerde kredibilitenin incelenmesi - Dolunay, Murat Bilge (My University, 2005)
Çalışmamız, kredi riskini en aza indirebilmek için izlenmesi gereken yöntemler ve kredilendirme sürecinde dikkate alınması gereken faktörlerin ele alınması ile değerlendirmenin doğru sonuçlandırılabilmesi üzerine kurulmuştur. İşletmelerde kredibilite incelemelerinde; kredi kavramının, krediyi oluşturan unsurların, firmalarda kredi ihtiyacını doğuran nedenlerin ve talep edilen kredinin türünün ele alınması gerekmektedir. Çalışmamızın birinci ve ikinci bölümünde bu konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise kredilendirme prensipleri ve 5C Kuralı ( karakter - kapasite - yasal güvence, teminat - kapital, ekonomik ortam ve koşullar ) incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, krediler ile ilgili sınırlamalar üzerinde de durulmuştur. Araştırmamızın dördüncü bölümünde; Kredi İstihbaratı başlığı altında, istihbaratın tanımı, amacı, prensipleri, kapsamı ve istihbarat kaynakları yer almaktadır. Beşinci bölümde ise; temel ve ek mali tablolar üzerinde yapılabilecek muhtemel aktarma ve arındırma işlemleri ile analiz sırasında izlenmesi gereken yöntemler belirtilmiştir. Çalışmamızın son bölümü olan altıncı bölümümüzde; Yamacılar Tekstil Ticaret A.Ş.' nin ABC Bankası' ndan talep etmiş olduğu kredinin, banka tarafından analizi yer almaktadır. Bu çalışmamın gerçekleştirilmesinde beni yönlendiren ve yardımcı olan hocam ve danışmanım Sayın Prof. Dr. Niyazi Berk' e, Oyakbank Genel Merkez çalışanlarına, tablo ve şekil çizimlerimde bana destek olan ağabeyime ve son olarak da bana her zaman ve her konuda destek ve moral veren aileme teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Our study is based on methods that are necessary to follow to decrease the credit risk to the minimum point, examining crucial factors during the creditability and right conclusion of evaluation. While enterprises work on credibility, they must examine the definition of credit, factors comprising credit, the reasons why companies need to get a credit, the kind of the credit that companies ask for. The first and second sections of this study include these subject matters. In the third section, principles of credibility and 5C Rule (character - capacity - collateral, capital and conditions) are studied. The fourth section of our study, '' Information about Credit'' includes the definition, aim, principles and content of information and sources of information. In the fifth section, possible transmissions and purifications to be made on main and additional balance sheets and methods to be followed during analysis are studied. The sixth and the last section of our study includes the analysis of the credit, Yamacılar Tekstil Ticaret A.Ş. has asked from ABC Bank, by the bank. I would like to thank to Prof. Dr. Niyazi Berk, my lecturer and who guides and helps me in the completion of this study, personnel of Central Office of Oyakbank, my brother who supports me in the drawings of tables and figures, and lastly my family who always support and boost me morale in any case and time.
Keywords: Kredi Riskleri; Krediler