Tahminleme prensipleri ve doğrusal regresyon ile hızlı tüketim maddeleri sektöründe pazar payı tahminine ait bir uygulama - Tanören, Neşe (My University, 2010)
Satış Tahminlemesi, Doğrusal Regresyon ÖZET TAHMİNLEME PRENSİPLERİ VE DOĞRUSAL REGRESYON İLE HIZLI TÜKETİM MADDELERİ SEKTÖRÜNDE PAZAR PAYI TAHMİNİNE AİT BİR UYGULAMA Ekonomide, uygulama zaman içerisinde önemini artırırken metodolojik gelişmeler de birbirini takip etmektedir. Günümüzde gerek politik gerek tahminleme amaçlı uygulamalı ekonomik incelemeler yoğun şekilde kullanılmakta ve ekonomi istatistikten giderek daha fazla yararlanmaktadır. Gelişen teknolojiye paralel olarak artan işleme ve hesaplama gücü ile birlikte büyük veri tabanlarında karmaşık hesaplamaların yapılması ve gelişmiş inceleme araçları kullanılarak temel kriterlere dayanan geleceğe dönük tahmini modellemeleri gerçekleştirmek mümkün hale gelmiştir. Bu modellemelerin gerçekleştirilmesini sağlayan önemli bir teknolojik araç ise SAS programıdır. Bu çalışmada, tahminlemenin temel prensipleri incelenirken özel sektörde tahminleme aracı olarak oldukça yaygın kullanılan SAS rusal Regresyon yöntemi örneklendirilmekte ve programın tahminleme prosedürleri incelenmektedir. Sales Forecasting, Lineer Regression

FORCASTING PRINCIPLES AND AN APPLICATION OF MARKET SHARE FORECASTING WITH LINEER REGRESSION IN FAST MOVING CONSUMER GOODS MARKET While applications increased their importance with time, methodological developments have followed eachother. At the present time whether political or economical analysis are used intensively and economy take advantage of statistics increasingly. In this study, sales forecasting is with lineer regression examined. The power of process and analysing capability rise parallel to technological improvements and makes it possible to analyse huge databases and do complicated analysis. Using such technologies allows future forecasting based on past data. SAS, as one of important technological tools, will be used in that study.
Keywords: Doğrusal Regresyon; İstatistik