Pop idolleri ve hayranları arasındaki parasosyal ilişkinin ikna edici iletişim açısından değerlendirilmesi - İlhan, Feyza (My University, 2024)
İlişki yönetimi, halkla ilişkilerin kalbinde yer alır ve müzik endüstrisi ilişki yönetimin en vazgeçilmez olduğu alanlardan biridir. Müzik endüstrisinin en önemli bileşeni olan pop idolleri, hayranlarıyla kurdukları güçlü parasosyal ilişkiler sayesinde bu ilişki yönetimini sürdürebilmektedir. Ancak, halkla ilişkilerin temelini oluşturan ikna edici iletişim açısından pop idolü ile hayranları arasındaki bu derin parasosyal bağı bütünüyle inceleyen kapsamlı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu tez çalışması, medya ve iletişim alanında önemli bir yer tutan parasosyal ilişki kavramını ve bu kavramın ikna edici iletişim ile olan ilişkisini derinlemesine incelemeye çalışmaktadır. Araştırmanın temel konusu, pop idolleri ve hayranları arasındaki parasosyal ilişkilerin, hayranların tutum ve davranışlarını nasıl etkilediği ve parasosyal ilişkinin ikna edici iletişim perspektifinden değerlendirilmesidir. Bu çalışma, K-pop (Kore Pop Müziği) hayranlarının kurdukları parasosyal ilişkilerin nasıl bir etki yarattığını ve bu ilişkilerin ikna edici iletişim bakış açısından nasıl değerlendirilebileceğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Tez çalışmasının araştırma kısmında 14 K-pop hayranı ile mülakatlar yapılmıştır. Araştırmanın evrenini K-pop hayranları oluşturmuş; örneklem, kartopu örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Veriler yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler MAQXDA nitel veri analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, parasosyal ilişkilerin ikna edici iletişim yoluyla genç yetişkinlerin tutum ve davranışlarını nasıl etkilediği ortaya koyulmuştur. Katılımcılar, pop idolleri ile kurdukları bu tek taraflı ilişkilerin, tutumlarını ve davranışlarını değiştirdiğini belirtmişlerdir. Bu ilişkiler sayesinde katılımcıların kurdukları ilişkileri içselleştirdikleri ve bu ilişkilerin tutum ve davranış değişimine yol açtığı gözlemlenmiştir. Buna rağmen katılımcıların idollerinden gelen mesajları doğrudan kabul etmeyerek kültürel arka planları ile değerlendirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular, parasosyal ilişkilerin ikna edici iletişimle nasıl iç içe geçtiğini, tutum ve davranışlarını şekillendirdiğini göstermektedir.

Relationship management lies at the heart of public relations, and the music industry is one of the fields where relationship management is most indispensable. Pop idols, as the most important component of the music industry, can sustain this relationship management through the strong parasocial relationships they establish with their fans. However, there has not been a comprehensive study that fully examines this deep parasocial bond between pop idols and their fans from the perspective of persuasive communication, which forms the basis of public relations. This thesis aims to explore the concept of parasocial relationships, which holds a place in the field of media and communication, and its connection with persuasive communication. The focus of the research is on how parasocial relationships between pop idols and their fans influence the fans' attitudes and behaviors and how parasocial relationships can be evaluated from the perspective of persuasive communication. This study aims to reveal the impact of parasocial relationships formed by K-pop (Korean Pop Music) fans and how these relationships can be evaluated of persuasive communication. In the research phase of the thesis, interviews were conducted with 14 K-pop fans. The population of the study consists of K-pop fans, and the sample was determined using the snowball sampling method. Data were collected through semi-structured in-depth interviews and analyzed using the Maxqda qualitative data analysis program. The research findings reveal how parasocial relationships, through persuasive communication, influence the attitudes and behaviors of young adults. Participants indicated that these one-sided relationships with pop idols altered their attitudes and behaviors. It was observed that participants internalized these relationships, leading to changes in attitudes and behaviors. However, it was also concluded that participants evaluated the messages from their idols within the context of their cultural background rather than accepting them unconditionally. These findings demonstrate how parasocial relationships are intertwined with persuasive communication and shape the attitudes and behaviors of young adults.
Evaluation of the parasocial relationship between pop idols and their fans in terms of persuasive communication
Keywords: Art and society; Artists; Attractiveness of the Persuader; Authenticity of the Persuader; Halkla ilişkiler; İkna Edici İletişim; İkna Edicinin Çekiciliği; İkna Edicinin Özgünlüğü Parasocial Relationship; Music Industry; Müzik Endüstrisi; One- Sided Communication; Parasosyal İlişki; Persuasive Communication; Pop art; Pop sanatı; Public relations; Sanatçılar; Sanatçılar ve toplum; Tek Taraflı İletişim