Selülozik esaslı tekstil materyallerine apre maddelerinin uygulanması ve uygulama koşullarının optimizasyonu - Çay, Tuncay (My University, 2010)
SELÜLOZİK ESASLI TEKSTİL MATERYALLERİNE APRE MADDELERİNİN UYGULANMASI VE UYGULAMA KOŞULLARININ OPTİMİZASYONU Bu çalışmada, %100 pamuk ipliğinden örülmüş, hidrojen peroksit ile ağartma işlemi yapılmış ve C.I. Reactive Blue 225, C.I. Reactive Red 227 ve C.I. Reactive Yellow 42 boyarmaddeleri ile boyanmış kumaşlara, UV önleyici, su iticilik ve buruşmazlık apre maddeleri emdirme yöntemine göre tekli, ikili ve üçlü kombinasyonlar şeklinde uygulanmıştır. Apre sonrası ramöz ve mikrodalga fırınında fikse ve daha sonra da yıkama işlemi yapılarak, bu apre maddelerinin kombine olarak uygulanabilirliği ve kumaş özeliklerinin geliştirilebilirliği araştırılarak hem bilimsel hem de endüstriyel alanda katkı sağlamaya çalışılmıştır. Kullanılan apre maddelerinin (Rayosan C Paste, Oleophobol ZSR, Setapret Eco New) tekli, ikili ve üçlü kombinasyonlarının kumaşa kazandırdığı özellikler ve renk üzerindeki etkileri, UV geçirgenliğin ölçümü, su iticilik ve buruşmazlık testleri, renk ölçümleri, renk haslıkları ve patlatma mukavemeti testleri yapılarak incelenmiştir. Ayrıca her bir kombinasyondaki numunelere RAM’ da, mikrodalga fırınında fikse işlemi uygulanmış ve daha sonra da fikse işlemi uygulanmış numunelere yıkama işlemi yapılmış ve yapılmamış olarak 4 farklı numune hazırlanmış ve apre işlemleri sonrasında yapılan bu art işlemlerin, kazandırılan özellikler ve renkler üzerine etkileri de incelenmiştir. Kasım, 2010 Tuncay ÇAY

APPLICATION OF THE FINISHES ON THE CELLULOSIC TEXTILE MATERIALS AND OPTIMIZATION OF THE FINISHING APPLICATIONS In this study, %100 cotton knitted fabric samples were bleached with hydrogen peroxide and dyed with C.I. Reactive Blue 225, C.I. Reactive Red 227 and C.I. Reactive Yellow 42 dyes and they were treated with UV absorbing agent, water repellent agent and wrinkle recovery agent in single, double and triple combinations by padding process. After the finishing process, the fabric samples, cured by either microwave or conventional processes and washed, were analysed for the purposes of applicability of finish products in their combinations and fabric properties. The effect on the fabric properties and fabric colours of the finishing products (Rayosan C Paste, Oleophbl ZSR, Setapret Eco New) applied in single, double and triple combinations, were tested for UV protection, water repellency, wrinkle recovery, color fastness and burst strenght. The unwashed and washed fabric samples which were cured by either the conventional or the microwave processes were used in the tests to investigate the effect of the curing and washing processes. November 2010 Tuncay ÇAY
Keywords: Tekstil Eğitimi