4857 sayılı iş kanunu'na göre fazla saatlerle çalışma - Kızıldağ, Ümit (My University, 2019)
Fazla saatlerle çalışma kavramı, çatı kavram niteliğinde olup bünyesinde fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaları barındırmaktadır. Ülkemizde çoğu işyerinde fazla saatlerle çalışma yapılmakta olup bu çalışmalar, ekonomiden sağlığa uzanan bir çok alana etki etmektedir. İş Mahkemelerinde açılan davaların büyük bir çoğunluğunu fazla saatlerle çalışmaya ilişkin ücret alacak davaları oluşturmaktadır. Bu konudaki uyuşmazlık sayısının fazlalığı, konu uygulama alanının geniş olması, son dönem teknolojik gelişmeler, mevzuat ve Yargıtay içtihatlarının değişmesi gibi sebeplerden dolayı fazla saatlerle çalışma konusu sürekli değişen ve gelişen bir alana sahiptir.Çalışmamızda, fazla saatlerle çalışma kavramının esasları tüm yönleriyle incelenmiş olup fazla çalışma yapıldığının ispatı, fazla saatlerle çalışmanın karşılığı, ücret yerine serbest zaman kullanımı, denkleştirme döneminde fazla saatlerle çalışma, fazla saatlerle çalışma ücretinin asıl ücrete dahil olması gibi konu başlıkları ele alınmıştır.

Overtime is an umbrella concept that refers to overwork and excess hours of work. Overtime is a common practice in most workplaces in Turkey and it has implications in various fields ranging from economy to health. Regarding this, most of the lawsuits filed in Labor Courts are related to overtime payments. Due to the high number of disputes on this subject, the wide extent of its application, recent technological developments, and changes both in the legislation and case law of the Supreme Court, the concept of overtime lies within a constantly changing and developing field. In this study, the principles of the term overtime have been investigated through its entire aspects. Further, the following topics i.e. the proof of overwork, the compensation of overtime, the use of free time instead of extra payment, working overtime during equalization period, and inclusion of overtime payment within the main wage have been discussed.
Keywords: Fazla Çalışma Çalışma Süresi; Fazla Mesai Overtimes Work; Fazla Saatlerle Çalışma; İş hukuku; Labor laws and legislation; Overwork; Working Hours