Banka müşteri ilişkileri açısından kredi maliyetlerinin belirlenmesi - Demir, Alev (My University, 2006)
Yapısal ve kültürel olarak müşteri odaklı olmak, bankaları müşteri bilgi sisteminin kurulması ve müşterilerle etkin bir iletişim ağının oluşturulması sorunuyla baş başa bırakmaktadır. Bu noktada müşteri merkezli stratejiler ile bu stratejileri destekleyebilecek yeni işlevsel faaliyetlere ihtiyaç duyulmaktadır. Müşteri ve kredi maliyetlerinin belirlenmesi de bu ihtiyaçlardan doğmuş bir uygulama olup müşterilerin gerçekleşmiş finansal bilgilerinin ve kredi aşamalarında oluşan maliyetlerin muhasebe birimince sistemli bir şekilde kaydedilmesi ve raporlanmasıyla oluşmaktadır. Maliyet hedefi olarak ürün yerine müşteriyi ele alan “faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi” her bir müşteriden kaynaklanan maliyetleri göz önüne alarak müşteri karlılık yapısını ortaya çıkarmaktadır. Bunların sonucunda, bankaya kar sağlayacağı düşünülen ürünleri ya da kredileri kullanan bazı müşterilerin ek maliyetler nedeniyle zarar yaratabildikleri durumlar oluşabilmektedir. Müşterinin neden olduğu kar ve zarar ancak müşteri karlılık analiziyle tespit edilebilmektedir. Tezimizde aktardığımız uygulamada da ortaya konduğu üzere, bankaların hizmet süreçlerinde faaliyetlere dayalı maliyet veri tabanı geliştirmeleri ve bu sayede de müşterileri bazında maliyet dağıtımlarına ulaşabilmeleri olanaklı hale gelmektedir. Sonuç olarak, bir yandan müşterilerini memnun etmek ve ilişkilerini sürekli kılma çabaları sürerken, öte yandan da daha az kar veya zarara neden olan müşterileri saptayıp, dönemsel faaliyet sonuçlarını da karlı bir hale getirebilmek ve bunu istikrarlı olarak sürdürebilmek bankalar için büyük önem arz etmektedir. Bu amaca ulaşmak içinse, etkin bir maliyet sistemi kurulması ve faaliyetlere dayalı veri tabanının müşteri bazında maliyet hesaplamalarına olanak verecek şekilde geliştirilmesi önerimizdir.

Being client focused as structural and cultural oblige banks to constitute client information system and form an efficient communication network. Here, client focused strategies and new functional operations which may support these strategies are needed. Determination of client and credit costs are the applications resulted from these needs. They include registration and reporting of financial information and credit costs by accounting department. Activity based costing which treats client (instead of product) as the cost target reveals client profitability by focusing on the cost of each client. As a result, in some cases, clients which are thought to be rentable may cause loss due to additional costs. Profit or loss caused by client can be determined by only using the client profitability analysis. As reported in our thesis, it can be possible for the banks to develop activity based cost data and achieve client based cost distribution through this data. Consequently, it is very important for the banks to satisfy clients and determine those who cause less profit or loss and increase profitability of the period at the same time. For this purpose, we propose to constitute an efficient cost system and develop activity based data as it enables determination of cost of each client.
Keywords: Müşteri İlişkileri_Banka Kredileri