Basel-II kriterlerinin Türk bankacılık sektöründe risk yönetimi ve denetim süreçlerine etkileri ve örnek bir uygulama - Uçar, Çetin (My University, 2009)
Bankacılık Sektörü, Basel Komite, Basel - II, Risk Yönetimi, Denetim ÖZET BASEL-II KRİTERLERİNİN TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE RİSK YÖNETİMİ VE DENETİM SÜREÇLERİNE ETKİLERİ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA Bankacılık sektörü, ulusal ve uluslararası piyasaları bütünüyle etkileyebilen özelliğiyle ekonominin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu nedenle, bankacılık sektörünün ekonomik bir krize yol açmasının engellenmesi ya da başka sebeplerle ortaya çıkan krizlerde bankaların yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmeleri büyük önem arzetmektedir. Dünya ekonomisi son 30 yılda yaşanan bankacılık krizlerinin bedelini çok ağır ödemiştir. Dünyada finansal istikrarın korunması amacıyla Basel Komitesi tarafından Basel-I’den sonra Basel-II Kriterleri düzenlenmiştir. Basel-II Kriterleri dünyanın diğer ülkelerini etkilediği gibi şüphesiz Türk bankacılık sektörünü de etkileyecektir. Bu çalışma ile Basel-II Kriterlerinin Türk bankacılık sektöründe risk yönetimi ve denetim süreçlerine etkileri ele alınmaya çalışılmıştır. Öncelikle, Türk bankacılık sektörü, Basel Komite ve Basel-II Kriterleri hakkında bilgi verilmiş olup daha sonra Basel-II’nin risk yönetimi ile denetim süreçlerine etkileri incelenmiş ve örnek bir uygulamaya yer verilmiştir. Türk bankalarının Basel-II’ ye uyum için oluşturulan yasal ve yapısal düzenlemelere uyum noktasında yoğun çaba sarfettikleri görülmüştür. Basel-II’nin henüz tamamen uygulanmasına geçilmese de sektörde risk yönetimi kültürünün yerleşmesi, risk yönetimi ve denetim süreçleri üzerinde şimdiden olumlu etkileri olduğu görülmüştür Turkish Banking Sector, Basel Committee, Basel - II, Risk Management, Audit

BASEL-II CRITERIA’S EFFECTS ON TURKISH BANKING SECTOR IN TERMS OF RISK MANAGEMENT AND AUDIT PROCESS AND A CASE STUDY Banking sector which has ability to affect national and international markets is one of the indispensable components of economy. Banking sector can cause to an economic crisis or banking sector cannot perform its functions in a crisis which caused by other factors. Therefore, we must try to eliminate these risks. The cost of banking crises to global economy in last 30 years is very huge. Basel Committee introduced Basel I and then Basel II Criteria in order to secure global financial stability. Basel-II criteria have affected many countries and also will affect Turkish banking sector. In this study, Basel-II criteria’s effects on Turkish banking sector in terms of risk management and audit process was discussed. First, information about Turkish banking sector, Basel Committee and Basel II Criteria were given. Then, risk management and audit process according to the Basel II were analyzed via a case study. It is seen that, Turkish banks tried to adapt Basel-II via new structural and legal regulations. Now, Turkish banks do not execute Basel criteria totally. But Turkish banking sector’s risk management culture has become established via Basel criteria. Also, it also has positive impact on risk management and audit process of Turkish banks.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Muhasebe Denetimi; Risk Yönetimi