Türkiye ekonomisinde kamu borçlanması 1989-2006 - Yıldırım, Yunus Emre (My University, 2008)
Kamu borçları, gerek ülkelerin gelişimindeki rolü, gerekse de ekonomiler üzerinde meydana getireceği etkiler nedeniyle güncelliğini kaybetmeyen bir konudur. Kamu borçlarına karşı farklı bakış açıları olmasına karşın, günümüzde kamu gelirleri içinde oldukça büyük bir yer tutmaktadır. Kamu finansmanında vergi ve diğer gelirlerin yetersizliği veya vergi toplamada yaşanan sıkıntılar nedeniyle sık sık başvurulan borçlanma, Türkiye’de ciddi tartışmalara sebep olmuş, borç stokunun hızla artması ve borçlanma dinamiklerinin bozulması bir takım problemleri de beraberinde getirmiştir. Özellikle, 1990’lı yıllardan sonra kamu gelir ve gider dengesizliği nedeniyle hızla büyüyen kamu açıkları, devamında ise reel faizlerde söz konusu olan artışlar, borç stokunun kontrolsüz bir şekilde büyümesine yol açmıştır. Yüksek borç stoku ve borçların sürdürülebilirliğinin doğurduğu tartışmalar, bir takım tedbirlerin alınması gerekliliğini ortaya koymuş ve zaman içerisinde borç dinamiklerinin iyileştirilmesi için stratejiler geliştirilmiştir. Bu kapsamda, borç stokunun ve borç dinamiklerinin gelişiminin incelenerek, meydana getirecekleri etkilerin ortaya konması büyük bir önem taşımaktadır. Kamu Borçları, Borç Stoku, Borç Dinamikleri

Public debt is still an up-to-date subject both due to its role on development of the countries and its effects on the economies. Even if there are different approaches regarding public debt, nowadays it has an extensive coverage in public revenues. Debt, which is frequently applied to due to insufficiency of the taxes and other revenues in public finance or problems encountered in tax collection, has resulted in serious discussions in Turkey and has brought about some problems such as an increase in debt stock and deterioration in public debt dynamics. Especially fast growing public deficits due to instability in public revenues and expenditures after the 1990s and following that increases in question in interest rates have led to uncontrolled growing of debt stock. High debt stocks and discussions caused by sustainability of the debt have made it necessary to take some precautions and meanwhile strategies to improve the debt dynamics have been developed. Within this scope analyzing the improvement in public debt stock and in debt dynamics and introducing its effects are of vital importance. Key Words: Public Debts, Debt Stock, Debt Dynamics
Keywords: Ekonomi_Türkiye; Kamu Borçlanması