Uluslararası finansal krizler ve Türkiye: cari açık sürdürülebilirliliği çerçevesinde Meksika (1994), Kore (1997), Türkiye (2001) örnekleri ve 2002-2007 Türkiye dönemi - Bulut, Mehmet Başkara (My University, 2009)
nansal Krizler, Cari Açık Sürdürülebilirliği, Meksika Krizi, Asya Krizi, Türkiye Krizi, Türkiye 2002–2007 Dönemi ÖZET ULUSLARARASI FİNANSAL KRİZLER ve TÜRKİYE: CARİ AÇIK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE MEKSİKA (1994), KORE (1997), TÜRKİYE (2001) ÖRNEKLERİ ve 2002-2007 TÜRKİYE DÖNEMİ Cari açık, 1980 sonrası dönemde gelişmekte olan ülkeleri krize sürükleyen temel etkendir. Bu çalışma, 2002-2007 döneminde Türkiye Ekonomisinin cari açık sürdürülebilirliğinin, 1994 Meksika, 1997 Kore ve 2001 Türkiye krizlerinde sürdürülemez hale gelen cari açıklarla, karşılaştırmalı bir analizini yapmayı amaçlamıştır. Çalışma finansal krizler ve cari açık sürdürülebilirliği üzerine teorik tartışmaların incelenmesi ile başlar. İkinci bölümde Meksika, Asya ve Türkiye Krizleri genel bir biçimde çalışılmıştır. Nihayet üçüncü bölümde 2002-2007 dönemi Türkiye’sinin cari açık sürdürülebilirliği, daha önceki 3 deneyimle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucuna göre; 2002-2007 döneminde cari açık sürdürülebilirliğine etki eden faktörlerin bir çoğunda kriz öncesi döneme göre olumlu gelişmeler gözlemlenmiştir. Bankacılık sektörünün daha sağlıklı bir yapıda olması, doğrudan yabancı yatırım miktarı payının artmış olması, dış borç yükünün hafiflemesi, rezerv yeterliliğin iyileşmesi, kamu bütçe açıklarının makul düzeye çekilmesi gibi. Buna karşın, cari açık miktarı kriz öncesi döneme göre daha büyüktür ve hala ticaret açıkları cari açığın asıl kaynağıdır ki bu da rekabet eksikliği problemine işaret etmektedir. nancial Crisis, Current Account Sustainability, Mexican Crisis, Asian Crisis, Turkey Crisis, Turkey 2002-2007 Period

INTERNATIONAL FINANCIAL CRISIS & TURKEY: MEXİCO (1994), KOREA (1997), TURKEY (2001) EXPERIENCES AND 2002-2007 TURKEY PERIOD in the FRAMEWORK of CURRENT ACCOUNT SUSTAINABILITY Current account deficit, which has been the basic factor that caused developing countries to undergo crisis after 1980 period. This survey aimed to make a comparative analysis of the current account sustainability in Turkey 2002-2007, in Mexico 1994, in Korea 1997 and in Turkey 2001. Survey begins with a theoritical discussion of financial crisis and current account sustainability. Chapter two presents a general owerview of the financial crisis of Turkey, Asia and Turkey. Finally in the third chapter, we examined the current account sustainability of Turkey’ s 2002-2007 period by comparing with three crises experience. Conclusions of survey suggest that the so many indicators of sustainability progressed positively for Turkey 2002-2007 period. Observed positive factors are; less fragile banking system, increasing percentage of foreign direct investment, decreasing debt burden, increasing foreign exchange reserves and more reasonable budget deficits. On the other hand, large current account imbalance is still exist in Turkey. Also current account derived from large trade deficits and this indicated the competitiveness problem
Keywords: Uluslararası Ekonomi_Kore; Uluslararası Ekonomi_Meksika; Uluslararası Ekonomi_Türkiye