Osmanlı Arşivinde Tuna Nehri ve Kıyıları - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Osmanlı tarihinde Tuna Nehri, hem maddî, hem manevî bakımdan önemli bir nehirdir. Neredeyse canlı olarak telakki edilen bu nehrin Osmanlı tarihinde oy- nadığı rol hakkında yapılacak bir araştırma, kültür tarihi çalışmalarına önemli bir katkı sağlayacaktır. Bilindiği üzere Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden (BOA) geniş Osmanlı coğrafyasının değişik bölgelerinin idarî, siyasî ve ticarî vaziyetleri hakkında bilgi edinmek mümkündür. Bu çalışmada Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde hicrî 1205 tarihinden 1336 tarihine (miladi 1790-1917) kadar olan Tuna ile ilgili belgeler tespit ve tahlil edilmiştir.

Danube is important in Ottoman history both physically and spiritually. Studying the role of this river, which was almost considered as an alive being, in Ottoman history would contribute cultural history studies. As is known, it is possible to acquire information about administrative, political and economic situation of different regions of the vast Ottoman geography from the Prime Ministry Ottoman Archives (BOA). In this paper, some documents in the Prime Ministry Ottoman Archives about Danube between H. 1205-1336 (1790-1917) has been stated and analyzed.
The Danube river and its Banks in the Ottoman Archives
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Antropoloji; Sanat; Kültürel Çalışmalar; Etnik Çalışmalar; Folklor; Tarih