Bariyatrik cerrahi sonrası hastaların yeme tutum ve davranışları ile diyete uyumları - Polat, Pınar (My University, 2018)
Amaç: Bariyatrik cerrahi hastalarında cerrahi hedeflere ulaşılması ve komplikasyonların önlenmesi amacıyla diyete uyum önemli olduğundan bu çalışmada, bariyatrik cerrahi geçirmiş hastaların; diyete uyum, yeme tutum ve davranışlarının belirlenerek değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Metod: Katılımcılar Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Erişkin Diyet Polikliniğine başvuran hastalar arasından basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden bariyatrik cerrahi geçirmiş hastalar (n=216) çalışmaya alınmıştır. Hastalara Bariyatrik Cerrahi Sonrası Hasta Değerlendirme Formu, Diyete Uyumlu Alım ve Yeme Testi ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan istatistiklerde anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir.Bulgular: Hastaların yaş aralığı 18-65 (E/ K: 41/ 175) olup, diyete uyum skoru ortalaması 74,62±17,96 olarak bulunmuştur. Diyete uyum skoru ile cinsiyet, eğitim düzeyi, post-op süre, ameliyat tipi, pre-op BKİ arasında anlamlılık saptanmazken, yaş ile istatistiksel anlamlılık bulunmuştur (p=0,002). Bu anlamlılığın 18-34 ile 50-64 yaş grupları arasındaki farktan ileri geldiği görülmüştür (p=0,001). Beck Depresyon Ölçeği skoru ile Diyete Uyum Skoru arasında negatif bir korelasyon gözlenmiştir (p<0,001). Stresli, öfkeli hüzünlü olduğu zamanlarda besin alımı olan hastalarda diyete uyum anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur (p=0,000). Sonuçlar: Bu çalışmada, bariyatrik cerrahi hastalarının post-op dönemde istenen hedeflere ulaşma doğrultusunda diyete uyumunu ve yeme tutum ve davranışlarını iyileştirmek için multidisipliner yaklaşımla yeni metodlar geliştirilmesi önerilmektedir.

Objective: Compliance with diet is crucial in order to achieve surgical goals and to prevent complications in bariatric surgery patients. The aim of this study is to determine the compliance with diet and nutritional attitudes and behaviors of patients who have undergone bariatric surgery in order to emphasize the evaluation of nutritional status and advising the patients after bariatric surgery. Methods: Study group were chosen with simple randomized sampling among the patients who refer the adult diet polyclinics of Marmara University Pendik Education and Research Hospital. Bariatric surgery patients who volunteered to participate (n=216) were taken into the study. Bariatric Surgery Following Patient Evaluation Form, Dietary-Adherence Intake and Eating Test and Beck Depression Inventory were conducted to patients. The statistical significance was accepted as p <0,05.Results: The age range of patients is 18-65 (M/ F: 41/ 175) and the mean diet compliance score of the samples is 74,62±17,96. For the diet compliance score, there is no statistical significance between the sex, education, post-op time, type of surgery, pre-op BKI whereas the age is statistically significant (p=0,002) and it is shown that the significance is resulted from the comparison of age groups of 18-34 and 50-64 (p=0,001). There is a negative correlation between the Beck Depression Scale and the Diet Compliance Score (p<0,001). Dietary compliance was significantly lower in patients with food intake when stressful, angry, sad (p=0,000).Conclusions: This study suggests the development of new methods to improve diet compliance and eating attitudes and behaviors of bariatric surgery patients with multidisciplinary approach to achieve desired goals in postop periods.
Keywords: bariyatrik cerrahi; beck depression inventory; Beslenme Değerlendirmesi; Beslenme durumu; Beslenme tedavisi; Cerrahi; diet compliance; Diet, Reducing; Diyet, Zayıflama; diyete uyum; eating attitudes and behaviors; Nutrition Assessment; Nutrition Therapy; Nutritional Status; Obesity; Obezite; Surgery; yeme tutum ve davranışı bariatric surgery