Ham ve Sentetik Atıksularda Su Mercimeği (Lemna minor L.) Kullanılarak Karbon ve Besi Maddelerinin Gideriminin İncelenmesi ve Karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, su mercimeği (Lemna minor L.) bitkisinin atık sulardan besi maddesi ve karbon giderim kapasitesinin araştırılması ve atık su arıtımındaki kullanım alanlarının belirlenmesidir. Çalışmanın başlangıcında, Ege Üniversitesi'nden temin edilen Lemna minor bitkisinin doğal koşulların ardından kontrollü koşullar altında adaptasyonuna çalışılmıştır. Çalışma, Marmara Üniversitesi Biyoloji ve Çevre Mühendisliği Bölümleri Laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar koşullarında çoğaltılan su mercimeklerinin Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), NH3-N, NO3-N ve PO4-P giderim verimliliği sentetik ve gerçek atık sular kullanılarak araştırılmıştır. Deneysel çalışmalar 3000 ml'lik plastik kaplarda gerçekleştirilmiş ve havuz sistemi esas alınmıştır. Evsel ve sentetik atıksular ile gerçekleştirilen çalışmalarda, sırasıyla, %62-74 oranında KOİ, %80-86 oranında NH3-N, %80-92 oranında NO3-N ve %60-94 oranında PO4-P giderimi tespit edilmiştir. Su mercimekleri nihai arıtma seviyelerine yaklaşık bir hafta sonunda ulaşmaktadır. Su mercimeğine dayalı arıtma sistemlerinin, atık su arıtma tesislerinde yer alan son çöktürme havuzlarında, kolaylıkla yetişebilmesi açısından özellikle kırsal kesimlerde nüfusun az olduğu yerlerde uygulanabileceği sonucuna varılmıştır

This study aims to investigate the nutrient and carbon removal capacity from wastewaters and determine the role of Lemna minor L. to treat wastewaters. At the beginning of the study, adaptation of duckweeds to lab conditions were focused which were provided from Ege University. Experiments were conducted in Marmara University Biology and Environmental Engineering Departments. Chemical Oxygen Demand (COD), NH3-N, NO3-N and PO4-P removal efficiencies of duckweeds were investigated. Experiments were conducted in plastic containers with 3000ml of active reactor volume, using pond system principles. The experiments were conducted with synthetic and domestic wastewaters. Duckweed was efficient in removal of nutrients (62-74% COD, 80-86% NH3-N, 80-92% NO3-N, 60-94% PO4-P). Duckweed was able to reach ultimate removal efficiency in one week. Therefore, since they grow easily, duckweed based treatment systems can be implemented for small-scale treatment facilities which serve locations with low population, after secondary clarifiers in advanced biological treatment systems
The Investigation and Comparison of Carbon and Nutrient Removal from Domestic and Synthetic Wastewaters Using Duckweed (Lemna Minor L.)
Keywords: Çevre Mühendisliği