II. Karabağ Savaşı sürecinde Ermenistan’ın insancıl hukuk ihlalleri ve mayınlanmış araziler - Karimli, Javidan (My University, 2022)
Bu araştırma, 18. Yüzyıldan itibaren suni şekilde ortaya çıkarılan Karabağ sorunu ile ilgili olup, Ermenistan’ın Karabağ savaşında işlediği insancıl hukuk ihlallerini, aynı zamanda hukuksuz bir şekilde Ermenistan tarafından mayınlanmış araziler konusunu hukuki açıdan değerlendirmektedir. Birinci Karabağ Savaş’ından sonra Rus askerlerinin de desteği ile Ermenistan, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesini işgal etmiştir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı 822, 853, 874 ve 884 No’lu kararları gereği esasen Ermenistan’ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerekiyordu. İki taraf arasında ateşkes imzalanmasına rağmen taraflar arasında çatışmalar devam etmiştir. Bu çatışmalar 2020 yılında hızını daha da arttırmış ve savaşa sebebiyet vermiştir. Ermenistan’ın yeni toprak işgal etme arzusu Azerbaycan’ın karşı hücum operasyonunu yapmaya mecbur etmiştir. Birçok ülkenin topraklarındaki mayınları temizlemeye çalıştığı bir dönemde, Ermenistan, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Karabağ bölgesine mayın döşemeyi sürdürmüştür. Savaş döneminde sağlanan ateşkes sonucunda geri çekilmek zorunda kalan Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin mayın döşeyerek bölgeyi terk etmesi hukuki açıdan bu çalışmada tahlil edilmektedir. Bunun yanı sıra diğer ülkelerin, uluslararası örgütlerin Karabağ Savaş’ına hukuki etkisinden bahsedilmiş, Ermenistan’ın savaş bölgesi dışındaki yerlere saldırması, yasaklı silahlar kullanarak sivilleri hedef alması da ele alınmıştır.

This research is about the Karabakh conflict, which has been created artificially since the 18th century and evaluates the humanitarian law violations committed by Armenia in the Karabakh war, as well as the issue of illegally mined lands by Armenia. During the First Karabakh War, Armenia occupied the Karabakh region of Azerbaijan with the support of Russian soldiers. In accordance with resolutions 822, 853, 874 and 884 of the United Nations Security Council, Armenia had to withdraw from the occupied territories. Despite the signing of a ceasefire between the two sides, conflicts continued between the sides. These conflicts increased their speed even more in 2020 and led to war. Armenia's desire to occupy new territory forced Azerbaijan to carry out the counter offensive operation. At a time when many countries were trying to clear the mines on their lands, Armenia continued to lay mines in the Karabakh region in violation of international law. In this study, from the legal point of view analyzed yhe fact that the Armenian armed forces, which had to withdraw as a result of the ceasefire during the war, laid mines and left the region. In addition, the legal effect of other countries and international organizations on the Karabakh war was mentioned, and Armenia's attacking places outside the war zone and targeting civilians by using prohibited weapons were also discussed.
Keywords: Armenia; Armenia (Republic); Azerbaijan; Azerbaycan; Dağlık Karabağ Çatışması; Dış ilişkiler; Ermenistan; Ermenistan (Cumhuriyet); Foreign relations; Humanitarian Law; International Law; International relations; İnsancıl Hukuk; Karabağ Savaşı; Karabakh War; Mayın Döşeme; Mine Laying; Nagorno-Karabakh Conflict; Uluslararası Hukuk; Uluslararası ilişkiler