İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN OTANTİK ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMİNE YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu araştırmacının amacı, ilkokul öğretmenlerinin otantik ölçme ve değerlendirme yöntemi ile ilgili bilgi ve tutumlarını saptamak; bu değişkenlerin öğretmenlerin demografik özelliklerine (cinsiyet, hizmet süresi, görev yapılan okul türü ve hizmet içi eğitim alma durumu) göre farklılaşma durumlarını tespit etmek ve değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırma tarama modeline uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen "otantik ölçme ve değerlendirme araçlarına yönelik bilgi testi" (KR-20=0.92) ve "otantik ölçme ve değerlendirme yöntemine Araştırmanın örneklemini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Anadolu yakası ve Avrupa yakasında görev yapan ve küme örnekleme yöntemiyle belirlenen 340 ilkokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda ilkokul öğretmenlerinin otantik ölçme ve değerlendirme yöntemine yönelik bilgi ve tutumlarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. İlkokul öğretmenlerinin bilgi düzeyleri cinsiyet, hizmet süresi ve görev yapılan okul türü değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterirken, hizmet içi eğitim alma değişkenine göre farklılık göstermemektedir. Benzer şekilde ilkokul öğretmenlerinin tutum düzeyleri cinsiyet, hizmet süresi ve görev yapılan okul türü değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterirken, hizmet içi eğitim alma değişkenine göre farklılık göstermemektedir. Ayrıca ilkokul öğretmenlerinin otantik ölçme ve değerlendirme yöntemine yönelik bilgi düzeyleri ile tutum düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir

The aim of this study is to determine the opinions of primary school teachers' authentic assessment and evaluation methods related their knowledge, attitudes, the frequency of use, to define whether these variables differ according to teachers' demographic characteristics (gender, length of service, type of school and in-service training status) or not and to identify relationships between these variables. In accordance with this objective general scanning model was used. "Authentic assessment and evaluation tools for knowledge test" and "The attitude scale for authentic assessment and evaluation methods", developed by the researcher, were used to collect the data. The sample of the study consists of totally 340 primary school teachers, working at state and private primary schools in Istanbul, Turkey in the period of 2011-2012. Results indicated that primary school teachers' knowledge and attitudes towards authentic assessment and evaluation methods was determined to be at medium level. Primary school teachers' knowledge levels was significantly differentiated according to gender, length of service and type of school variables whereas there was no significantly differentiation in-service training status variable. Likewise, primary school teachers' attitude levels was significantly differentiated according to gender, length of service and type of school variables whereas there was no significantly differentiation in-service training status variable. In addition, moderate significant positive relationship was found between the level of knowledge and attitudes of primary school teachers' authentic assessment and evaluation methods
AN INVESTIGATION OF PRIMARY SCHOOL TEACHERS ' KNOWLEDGE AND ATTITUDES FOR AUTHENTIC ASSESSMENT AND EVALUATION METHODS