Hastaların hemşirenin hasta eğitimindeki rolüne yönelik görüşleri - Aygül, N. Sim (My University, 2009)
1.ÖZET Araştırma; kardiyovasküler cerrahi operasyonu geçirmiş hastaların bilgilendirilme durumlarını ve hastaların hemşirenin eğitimci rolü ile ilgili görüşlerini incelemek amacıyla yapıldı. Örneklemi, İstanbul ilinde biri özel diğeri kamu hastanesinde yatan KVC operasyonu geçirmiş 148 hasta oluşturdu. Veriler, hastaların tanıtıcı bilgileri, hastalıkları hakkındaki bilgisi, hasta yakınlarının eğitimi ve hemşirenin hasta eğitimindeki rolünü içeren 34 soruluk bir anket formuyla toplandı. Hastaların %68’i devlet hastanesinde, %32’si özel hastanede yatmaktadır, yaş ortalaması 56,6’dır. Hastaların %65’i erkek, %86’sı evli, %57’si ilköğretim mezunu, %43’ü serbest meslek sahibidir, yarısından fazlası baypas operasyonu geçirmiştir. Yatış süresi ortalaması 10 gündür. Hastaların öğrenim seviyesi yükseldikçe, hastalıkları hakkında bilgilerinin yeterli olduğunu düşünme oranları artmaktadır, daha çok baypas operasyonu geçirmiş hastalar bilgilerinin yetersiz olduğunu düşünmektedir. Hastaların tamamına yakını hastalıkları süresince bilgi aldığını ifade etmiştir. Hastalar hastaneye yatış öncesinde, hastaneye kabulde, ameliyat öncesinde ve taburculuk sürecinde en fazla doktorlar tarafından bilgilendirilmekte, bunu hemşireler izlemektedir. Tüm süreçlerde özel hastanede tedavi gören hastalar daha fazla bilgilendirilmiştir. Hastalar; ameliyat süreci, ameliyat günü yapılacaklar, ayağa kalkma, göğüs kemiğinin korunması konularında daha fazla bilgilendirilmiştir. Hastaların, en fazla sözlü olarak bilgilendirildiği ve broşür verildiği belirlenmiştir. Hastalar, eşleri ve çocuklarına bilgi verilmesini istemişlerdir. Hastalar, hasta eğitimlerinde en fazla, doktor, hastaya bakan hemşire ve eğitim hemşiresinin rol alması gerektiğini ifade etmiştir. Hastaların yarısından fazlası hemşirelerin verdiği bilgileri yeterli bulmuş, çoğu hemşirelerin ilgisinden memnun kalmış, hemşirelere rahatça soru sorabilmiş ve aldıkları cevapları yeterli bulmuştur. Hastaların tamamına yakını hastanede özel bir eğitim hemşiresinin olmasını gerekli bulmuştur. Hemşireliği, Hasta Eğitimi, Kardiyovasküler Cerrahi. 1.

Patient’s Opinions About Nurse’s Role of Patient Education Survey is performed to investigate informational condition of cardiovascular surgery operation patients and their ideas about nurse’s role of patient education. Study sampling is composed of 148 cardiovascular surgery operation’s patients. Data is obtained by an inquiry form with 34 questions containing information of patient’s demographic information, illness information, patient’s family education and nurses’ role of patient education. It was determined that 68% of patients are treated in public hospital, 32% treated in private hospital, the average age is 56,6. 65% of them are male, 86% are married, 57% are graduated form secondary school, 43% are self-employed, more then 50% had bypass operation. The average hospitalization duration is 10 days. Approximately total amount of patients implied that they were informed about their illnesses. Before treatment, at patient’s acceptance, before operation and discharge, patients are informed mostly by doctors, nurses are following them. At the whole process patients treated in private hospitals are informed more. Patients are informed mostly under the subject of operation period, actions on operation day, stand up and prevention of sternum. It was found that patients are informed mostly in verbal and brochures are given to them. Patients preferred their spouse and children to be informed. Patients think about that doctor, nurse and patient educator should take more role in patient’s education. More half of them found the information given by nurses adequate and most of them are satisfied by nurses’ relation, they could ask easily question and are answered adequately. Approximately total patients think about that an executive educator nurse is necessary in hospital. Key Words: Patient education role of the nurse, patient education, cardiyovascular surgery.
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik_Eğitim