Effects of pre-show, at-show, and post-show firm activities on trade show performance measurement - Turaeva, Venera (My University, 2014)
FUAR ÖNCESİ, FUAR SIRASI VE FUAR SONRASI FİRMA AKTİVİTELERİNİN FUAR PERFORMANS ÖLÇÜMÜNE OLAN ETKİLERİ ÖZET Son yıllarda fuarcılık literatürünün genişlemekte olduğu gözlenmektedir ve küreselleşmenin hızı arttıkça fuarlar firmalar tarafından kullanılan sadece bir satış ve tanıtım aracı olarak değil aynı zamanda mal ve hizmetlerin satış ve tanıtımını, hem yerel hem de uluslararası müşteriler ve diğer paydaşlar ile olan ilişkinin geliştirilmesini, şirket imajıının artırılması ve sürdürülmesini, piyasadaki rekabeti inceleyerek şirket kıyaslamasının yapılmasını v.s. birleştiren bir pazarlama stratejisi olarak algılanmaktadır. Dünya çapında fuarların dinamik gelişimini ve fuar literatüründeki son yılların odak noktası olan ve bir çok ülkede pratikte uygulanmakta olan fuar performans ölçümünün önemini göz önüne alarak bu çalışmanın temel amacı Türkiye’de uygulanan fuar performans ölçümünün ampirik kanıtlarını ortaya koymaktır. Ayrıca, fuar alanıında araştırılması ve çalışılması gereken konuları belirleme açısından çalışma Türk fuar literatürüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Veri toplama yöntemi olarak birincil veri toplama kullanılarak 2013 İstanbul’da gerçekleşen 3 farklı uluslararası fuarları ziyaret edilerek katılımcı olan 124 firmaya anket düzenlenmiştir, ayrıca 124 firmmadan 112 firma Küçük ve Orta boy İşletme (KOBİ)niteliğinde olan şirketlerdir. Akabinde toplanan ve uygun bulunan veriler Faktör analizi, Korelasyon analizi ve Çoklu regresyon analizlerini kullanarak analiz edilmiştir. Çalışmanın önemli bulguları olarak Türk firmaları için fuara katılma sonuncunda firmaların satış ve bilgi toplama performansları daha öne çıktığı ve bu performanslara fuarın her aşamasından en az bir değişken etkilediği söylenebilir. fuar, fuar performans ölçümü, KOBİ, pazarlama stratejisi EFFECTS OF PRE-SHOW, AT-SHOW AND POST-SHOW FIRM ACTIVITIES ON TRADE SHOW PERFORMANCE MEASUREMENT

Literature on trade show has been widening recently as with the acceleration of globalization trade shows are viewed not only as sales and promotion tool utilized by companies but also as a marketing strategy that integrates sales and promotion of company products and services, developing relationship building both with local and international customers and other stakeholders, increasing and sustaining the company image, benchmarking the company by analyzing the competition in the market, etc. Considering the dynamic growth of the trade show worldwide and importance of trade show performance measurement which has been the main focus of the trade show literature in recent years and also which has been implemented in practice in many countries, main objective of the study is to reveal the empirical evidence of trade show performance measurement implemented in Turkey. Moreover, study aims to contribute to the Turkish trade show literature in terms of revealing and suggesting the trade show area which are needed to be researched and studied further. As the method of data collection primary data collection was used with a development of a questionnaire which was conducted on a sample constituting of 124 firms 112 of which are Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) at three international trade shows held in Istanbul, Turkey in 2013. Subsequently the data was tested with factor analysis, correlation analysis and multiple regression analysis. Key findings of the study are that sales-related and information-gathering performances are the most important trade show performance for Turkish companies whereas at least one component from each stage of the trade show affects these performances. trade show, trade show performance measurement, SME, marketing strategy
Keywords: endüstiriyel Yönetim; Fuarlar; Pazarlama, Uluslararası; Üretim Yönetimi