Oral antikoagülan bilgi testinin Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin araştırılması - Türker, Meltem (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmada, ‘Oral Antikoagülan Bilgi Testi’nin (OAKBT) Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İstanbul’da bir eğtim ve araştırma hastanesinin antikoagülasyon polikliniğinde en az 6 aydır varfarin kullanan 18 yaşından büyük hastalarda gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik ve klinik verileri toplanmıştır. OAKBT’nin Türkçe versiyonunun Kuder Richardson katsayısı ve test-tekrar test güvenilirliği kullanılarak iç tutarlılığı değerlendirilmiştir. Rosendaal tarafından geliştirilen yöntem kullanılarak hastaların terapötik aralıkta kalma süresi (TTR) hesaplanmıştır.Bulgular: Çalışmamızda yer alan 240 hastanın (133 kadın) yaş ortalaması 59,83±11,93 (26-90) olarak hesaplanmıştır. Ortalama OAKBT skoru 14,19±3,01 olarak hesaplanmıştır. Hastaların yaklaşık yarısının (%47,5) TTR değerlerinin %50’nin altında olduğu bulunmuştur. Ölçeğin test-tekrar test güvenirliği (n=30) toplam skor için orta düzeyde hesaplanmıştır (r=0,609; p<0,001). İç tutarlılık güvenilirliği, hesaplanan Kuder-Richardson 20 değeri 0,671 ile doğrulanmıştır.Sonuç: Bu sonuçlara dayanarak, OAKBT’nin Türkçe versiyonunun antikoagülan tedavi altındaki hastalar için güvenilir bir araç olduğu gösterilmiştir.

Objective: The aim of the present study is to evaluate the validity and reliability Turkish version of the Oral Anticoagulation Knowledge Test. Methods: This study was conducted at outpatient anticoagulation service in patients aged older than 18 years who had been used warfarin at least 6 months. The demographic and clinical data of the patients were collected. The internal consistency by using Kuder Richardson coefficient and test-retest reliability of the Turkish version of OAK test were assessed. Patients’ time in therapeutic range (TTR) was calculated by using the method developed by Rosendaal. Results: The mean age of the 240 patients (133 female) was 59.83±11.93 (26-90) years. The mean score of OAK test was calculated as 14.19 ± 3.01. Almost half of the patients (47.5%) had TTR values <50%. Test-retest reliability of the scale (n=30) was moderate for the total score (r=0.609; p<0.001). Internal consistency reliability was confirmed by a calculated Kuder-Richardson 20 value of 0.671. Conclusion: Based on these results, it was demonstrated that the Turkish version of OAK test is a reliable tool for patients under anticoagulant treatment.
Keywords: anticoagulant; antikoagülan; clinical pharmacist; Eczacılık; geçerlik; güvenirlik; klinik eczacı warfarin; Pharmacy; realibility; validity; varfarin