Hemşirelerin iş doyumu ve tükenmişlik düzeyinin beyin göçü tutumuna etkisi - Bahadır Şentürk, Damla (My University, 2025)
Amaç: Bu çalışma hemşirelerin iş doyumu, tükenmişlik düzeyi, beyin göçü tutumunu belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlandı. Gereç Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak planlanan çalışma, 1-30 Eylül 2023 tarihinde İstanbul’daki bir eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 18-35 yaş arası 160 hemşireyle yürütüldü. Verilerin toplanmasında Katılımcı Bilgi Formu, Hemşire İş Doyum Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Envanteri-Genel Formu ve Beyin Göçüne Yönelik Tutum Ölçeği kullanıldı. İstatistiksel analizler için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS26) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Oneway Anova&Bonferroni, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, Student t- testi, Pearson ve Spearman’s korelasyon analizi, Lineer regresyon modelleme kullanıldı. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelerin İş Doyumu Ölçeği toplam puan ortalaması 3,11±0,72, Maslach Tükenmişlik Envanteri-Genel Formu alt boyut puan ortalamaları Tükenme için 3,35±1,02, Duyarsızlaşma için 2,93±0,93, Yetkinlik için 2,40±0,70, Beyin Göçüne Yönelik Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 56,55±15,55 bulundu. Hemşire İş Doyum Ölçeği ile Beyin Göçüne Yönelik Tutum Ölçeği arasında negatif yönlü zayıf düzeyde, Maslach Tükenmişlik Envanteri ile Beyin Göçüne Yönelik Tutum Ölçeği arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde ilişki saptandı (p<0,01). Hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri, İş Doyumu Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Envanteri puanları ile Beyin Göçüne Yönelik Tutum puanları arasındaki ilişkileri belirlemek üzere yapılan Backward Lineer Regresyon analizinin sonucu istatistiksel olarak anlamlı bulundu (F=8,009; p=0,001; p<0,01). Sonuç: Gelirin gidere denk veya gelirin giderden fazla olması ve çalışılan birimin dahili birimler olmasının göç etme eğilimini azalttığı; duyarsızlaşma puanının artması ve çalışılan birimin ameliyathane olmasının ise göç etme eğilimini arttırdığı sonucuna varıldı.

Objective: This study aimed to assess job satisfaction, burnout levels, and brain drain attitudes among nurses, as well as to explore the relationships among these variables. Material and Methods: The study, which was planned as descriptive and correlational, 1-30 September 2023 in Istanbul province on the date of with 160 nurses aged 18-35 working in a training and research hospital executed. Data collection was conducted using a 'Participant Information Form', 'Nurse Job Satisfaction Scale', 'Maslach Burnout Inventory-General Survey', and 'Attitude Towards Brain Drain Scale'. Statistical Pack age for the Social Sciences (SPSS26) was used for statistical analysis. One way Anova &Bonferroni, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis, Student t-test, Pearson, and Spearman’s correlation analysis, Linear regression modelling were employed for data evaluation. Results were evaluated at a significance level of p<0.05 with a confidence interval of 95%. Results: The mean score of the nurses' Job Satisfaction Scale was 3.11±0.72, the mean scores of the Maslach Burnout Inventory sub-dimension scores were 3.35±1.02 for Exhaustion, 2.93±0.93 for Depersonalisation, 2.40±0.70 for Competence, and 56.55±15.55 for Attitude Towards Brain Drain Scale. A weak negative correlation was found between the Nurse Job Satisfaction Scale and the Attitude Towards Brain Drain Scale (p<0.01), and a weak positive correlation was found between the Maslach Burnout Inventory and the Attitude Towards Brain Drain Scale (p<0.01). Backward Linear Regression analysis performed to determine the relationships between nurses' descriptive characteristics, Job Satisfaction Scale and Maslach Burnout Inventory scores and Attitude Towards Brain Drain scores was statistically significant (F=8,009; p=0,001; p<0,01). Conclusion: It was concluded that the tendency to migrate decreased if the income was equal to or more than the expenses and the unit of work was internal units, whereas the tendency to migrate increased if the depersonalisation score increased and the unit of work was operating theatre.
The effect of job satisfaction and burnout levels of nurses on brain drain attitude
Keywords: beyin göçü; brain drain; burnout; hemşire; Hemşireler; Hemşirelik; İş doyumu; İş tatmini; Job satisfaction; nurse; Nurses; Nursing; tükenmişlik