Gebelik döneminde BALB/ c farelere uygulanan Mycobacterium Vaccae immünizasyonunun, yeni doğanların erişkin dönemlerinde oluşturulan kronik astım modelinde akciğer histopatolojisi ve stokin profiliüzerine etkisinin araştırılması - Akkoç, Tunç (My University, 2005)
Atopik hastalıklarda immün sistemi Th-2'den uzaklaştırmayı amaçlayan tedavi yaklaşımlarında biri Mycobacteri suşların kullanılmasıdır. Bu çalışmada gebe BALB/ c fareler uygulanan M. vaccae immünizasyonunun yeni doğanların erişkin dönemlerinde oluşturulan kronik astım modelinde akciğer histopatolojisi üzerine koruyucu etkisi, sitokin düzeyi ve kemik iliğinde eosinofil öncü hücre yapımı üzerine etkisini araştırıldı. Gebe BALB/ c fareler iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki fareler gebeliklerinin 12. gününde Mycobacterium vaccae (M.vaccae) ile subkutan olarak aşılandı. İkinci gruptaki fareler kontrol grubu olarak alındı. Her bir gruptaki yeni doğan fareler tekrar iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki fareler 6 haftalık olduktan sonra intraperitoneal ve intratrakeal ovalbümin uygulaması ile kronik astım modeli oluşturuldu. Son intratrakeal uygulamadan 24 saat sonra fareler sakrifiye edildi. Akciğerdeki histopatolojik değişiklikler, kemik iliği eosinofil öncü hücre sayıları ve dalak lenfosit kültür süpernatanlarında IL-5, IL-10 ve IFN-g sitokin düzeylerine bakıldı. Sonuç olarak gebelik döneminde anneye uygulanan M. vaccae immünizasyonu kronik astım modeli geliştirilen yavrularda astıma ait histopatolojik değişikliklerin oluşmasını engellemekte ve kemik iliğinde eosinofil öncü hücre yapımını baskılamaktadır. M. vaccae ile immünize annelerin kronik astım modeli oluşturulmamış yavrularında ise IFN-g salınımı artarken IL-5 salınımı baskılanmıştır.

DOES MYCOBACTERIUM VACCAE IMMUNIZATION TO PREGNANT BALB/ C MICE ALTER CYTOKINE LEVELS IN SPLEEN CULTURES, BONE MARROW EOSINOPHILS AND LUNG HISTOPATHOLOGY IN OFFSPRINGS WITH CHRONIC ASTHMA MODEL One of the treatment strategies for atopic diseases is to skew immune response away from Th2 dominance by using Mycobacterial strains. We evaluated whether Mycobacterium vaccae ( M. vaccae) immunization to pregnant BALB/ c mice has any inhibitory effect on cytokine levels, lung histopathology and bone marrow eosinophil progenitors in offsprings with chronic asthma model. Pregnant BALB/ c mice were divided into 2 groups; mice in the M. vaccae group were immunized with M. vaccae subcutaneously on the 12th day of pregnancy; whereas controls did not receive any injection. Newborn mice of each group were further divided into two subgroups named as chronic asthma and controls. At 6 weeks of age, chronic asthma model was establihed with intraperitoneal and intratrakeal ovalbümin instilation. 24 hours after the last intratracheal challange all mice were sacrified. Then histopathologic changes in lungs, eosinophil progenitors in supernatants of the bone marrow and IL-5, IL-10 and INF-g levels in supernatants of splenocytes were determined. We concluded that M. vaccae immunization to pregnant BALB/ c mice prevented histopathologic changes in small and large airways and eosiphilia in the bone marrow in the asthmatic offsprings. Furthermore this immunization results in downregulation of IL-5 and upregulation in INF-g secretion in non-asthmatic offsprings.
Keywords: Allerji Hastalıkları; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Kronik Astım