Delilleri kullanma açısından inançla ilgili ayetlerin farklı yorumları: (Nesefi örneği) - Turgut, Hasan (My University, 2005)
Delilleri Kullanma Açısından İnançla İlgili Ayetlerin Farklı Yorumları (Nesefî Örneği) başlığını taşıyan bu çalışma; giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında Nesefî'nin (Ebu'l- Müîn) hayatı, eserleri, yöntemi ve itikadi görüşleri, birinci bölümde kelam ilminde bilgi vasıtaları, delil, istidlâl, delillerin kullanım açısı (vech-i istidlâl) kavramları ile ayetlerle istidlâl yöntemleri, ikinci bölümde de inançla ilgili ayetleri, farklı görüş sahiplerinin hangi açılardan farklı yorumladıkları anlatılmıştır. Bir delilin farklı alternatiflerinin bulunduğu düşüncesinden hareketle; kelam ilminde yapılan bu çalışmada, inanç alanında delil olarak kullanılan ayetlerin farklı bakış açılarına sahip kimselerin, usul-i fıkıh ilmindeki yorumlama yöntemlerinden istifade ederek, ayetlerle değişik şekillerde istidlâlde bulundukları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ayrıca, aklî bilgiler ile lafızların zahirlerini ön planda tutarak ayetleri yorumlayanlara karşı, Nesefî'nin daha çok dil mantığından hareket ederek cevaplar verdiği de saptanmıştır.

The work which is about The different ideas about using Verses Of The Koran Related To Belief as a Proof (Nesefi Example) contains introduction, two parts and a conclusion. In the introduction part the life of Nesefi (Ebu'l Muin), his work, his ways and his believes , in the first part word science, means of knowladge, clues,, the way clues are used research of the proof and research ways about verses, in the second part the verses about believes and what people with different opinions say about these ideas are examined. According to the idea that a clue has different alternatives, this work done in the area of word science, tried to come to a conclusion using people's different ideas about religion. This work also, Nesefi's answers using his logical word using mental knowladge and vocabulary meanings.
Keywords: Din; Ebu’l-Müin en-Nesefi; İnançla İlgili Ayetler; İslam Dini; İslamiyet; Kelam; Kur’an ve Kur’an İlimleri