Kütüb-i Sitte musanniflerinin birbirlerinden rivayetleri - Shehu, Merxhan (My University, 2010)
tte, Sahihân, Sünen, Hadis, Rivayet. ÖZET KÜTÜB-İ SİTTE MUSANNİFLERİNİN BİRBİRLERİNDEN RİVAYETLERİ İslam hadis literatürü, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in örnek sünneti (söz, fiil ve davranışları) ile ilgilidir. Bu söz, fiil ve davranışlar pek çok yazılı derleme eserlerde toplanmıştır. Zaman içerisinde bunlardan (Kütüb-i Sitte) altı tanesi Sünnî dünyada otorite olarak tanındı. Hadis ilmi açısından Kütüb-i Sitte dönemi de denilen III. Asırda pek çok hadis kitabı yazılmıştır. Bunlar içerisinde Buhârî ve Müslim’in Sahih’leri, içine aldıkları sağlam ve güvenilir hadisler sebebiyle büyük itibar görmüş ve iki Sahih kitap anlamına gelen “Sahihân” adıyla şöhret bulmuşlardır. Aynı dönemde yazılan Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce’nin Sünenleri de içine sağlam hadisler sebebiyle bu iki kitapla birlikte mütalaa edilmiş ve bu altı kitap “Kütüb-i Sitte” diye meşhur olmuşlardır. Kütüb-i Sitte Musannifleri bribirlerinden bir kaç hadis rivayet etmişlerdir. Bunlar: Buhârî, öğrencisi olan Tirmizî’den “semâ’” yoluyla sadece bir hadis almıştır. Tirmizî ise Sünen’inde, hocası Buhârî’den doğrudan “tahdîs” yoluyla 39 hadis nakletmiştir. Ayrıca Sünen’de Buhârî’den “semâ’” yoluyla 44 yerde nakilde bulunmuştur. Tirmizî Sünen’inde hocası Müslim’den “tahdîs” yoluyla sadece bir hadis almıştır. Tirmizî Sünen’inde hocası Ebû Dâvûd’dan “tahdîs” yoluyla sadece iki hadis almıştır. Ayrıca Tirmizî Sünen’inde Ebû Dâvûd’dan “semâ’” yoluyla 3 yerde nakilde bulunmuştur. Nesâî Sünen’inde hocası Buhârî’den “semâ’” yoluyla sadece bir hadis almıştır. Nesâî Sünen’inde hocası Ebû Dâvûd’dan “semâ’” yoluyla 36 hadis nakletmiştir. En çok rivayet eden Tirmizî ve Nesâî’dir. Kutub Sitta, Sahihan, Sunan, Hadiths, Narrations.

TRANSMİSSİONS OF THE AUTHORS OF KUTUB SİTTA FROM EACH OTHER The hadith literature of Islam is concerned with the transmission of reports regarding the examples (words, deeds and explanations) of Prophet Muhammad (pbuh). These words, deeds and explanations were collected into many written compilations, and gradually six of these “Kutub Sitta” became recognized in Sunni world as the most authoritative. It has been written a lot of hadith books in the III century which is also named as the ‘‘Kutub Sitta’’ era from aspect of hadith discipline. Sahih of Bukhari and Muslim has been respected among them due to safe, whole and reliable hadiths which they contains and so they gained a reputation with the name of Sahihan which means two Sahih books. The Sahihan have been considered and studied all together with the Sunans of Abu Dawud, Tirmidhi, Nasaai and Ibn Majah that were written in the same period and they became famous as ‘‘Kutub Sitta’’ There are some transmissions of Kutub Sitta’s authors from each other: Bukhari narrated just 1 hadith from his student Tirmidhi, by “Sema” (listening) method. Tirmidhi in his Sunan by “Tahdis” method narrated 39 hadiths directly from his teacher Buhkari, 2 hadiths from Abu Dawud and 1 hadith from Muslim, while by “Sema” method 44 hadiths from Bukhari, 3 hadiths from Abu Dawud. Nasaai, in his Sunan has narrated from his teachers by “Sema” method 1 hadith from Bukhari and 36 from Abu Dawud. Most of them who narrated hadiths are Tirmidhi and Nasaai.
Keywords: Hadis; İslam Dini