Finansal istikrarın sağlanmasında risk kültürünün yeri ve önemi - Berik, Tuğba (My University, 2019)
Küreselleşen dünyayla birlikte, finansal piyasalarda karşılaşılabilecek risklerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Beklenmedik durumlar ve ani şoklar finansal sistemin dayanıklılığını olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple finansal istikrarı bozacak her türlü riskli durum ciddiyetle incelenmelidir. Riskin ortadan kaldırılmasının mümkün olmaması gerçeği sonucu, risklerin tanınması ve iyi risk yönetimi, istikrarın sağlanması ve korunması için kritik öneme sahip olmaktadır. Bu açıdan risk kültürünün yaygınlaştırılması finansal istikrarının sağlanması açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı finansal istikrarın sağlanmasında risk kültürünün yerini ve önemini ortaya koymaktır. Çalışmada risk kültürü kavramı, literatür ışığında teorik olarak incelenmekte ve risk kültürünün firmalarda tespitine yönelik model ortaya konulmaktadır. Model kurumsal şirket üzerinde uygulanmakta ve sonuçlar değerlendirilmektedir.

The number of risks that can be encountered in financial markets increases everyday with the globalizing world. Unexpected situations and sudden shocks adversely affect the resilience of the financial system. Thus, any risky situation that may cause destabilization should be seriously investigated. Recognition of risks and good risk management are critical to ensuring stability, as risk cannot be eliminated Therefore, the dissemination of risk culture is important for financial stability. The purpose of this study is to reveal the position and significance of risk culture in achieving financial stability. In this study, the concept of risk culture is examined theoretically in the light of the literature and a model for determining the risk culture in firms is put forward. The model is applied on the corporate company and the results are evaluated.
Keywords: Basel; Basel Financial Stability; Finance; Finansal İstikrar; Maliye; Risk; Risk Culture; Risk Kültürü; Risk Management; Risk Yönetimi