Carl Gustav Jung’ın dört arketip kuramı çerçevesinde kadının benlik sunumu ve sosyal medyada kadının metalaştırılması üzerine bir araştırma - Öztürk, Gökçe (My University, 2019)
Sanayi devriminin gerçekleşmesiyle birlikte değişen üretim ve tüketimbiçimlerinin bir sonucu olarak “yabancılaşma” olgusu doğmuştur. Yabancılaşmakavramı, üretim ve tüketim olmak üzere iki alanda var olmuştur. Yabancılaşmaolgusunun ardından metalaşma sorunu boy göstermiştir. Gösteriş tüketiminingelişmesiyle birlikte insanlar üretilen markalara sahip olma ve o markalardan güç almaarzusu ile kendilerini metalaştırmaya başlamıştır. İnsanın metalaşma olgusu cinsiyetaçısından değerlendirildiğinde cinsiyet ve toplumsal cinsiyet arasında ki farkla ortayaçıkan kadının metalaşması sorunu ortaya çıkmıştır. Kadının metalaştırılması problemineredeyse her toplum ve dönemde kendini göstermiştir ancak medya ve reklamsektöründe bu durum ayyuka çıkmıştır. Bilgisayar ve web teknolojilerinin gelişimi ilehayatımıza giren sosyal medya ağları iletişim ve benlik sunum biçimimizi değiştirmiştir.Sosyal medyada kadınların sahip oldukları hesaplarda yaptıkları paylaşımlar baz alınaraksanal dünyada ki benlik sunum süreçleri incelenmiştir. Belli kuramlar çerçevesindeGENEL BİLGİLERAdı ve Soyadı : Gökçe ÖztürkAnabilim Dalı : GazetecilikProgramı : BilişimTez Danışmanı : Doç. Dr. Necmi Emel DilmenTez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans, 2019Anahtar Kelimeler : Yabancılaşma, Metalaşma, Toplumsal Cinsiyet, BenlikSunumu, Sosyal Medya, Instagram, Sosyal MedyadaKadın Bedeni, Arketipleriideğerlendirilen kadınların benlik sunumunun sanal dünyada kadının metalaştırılmasıriskini beraberinde getiriyor olması değerlendirilmiştir. Başta literatür taraması olmaküzere bazı yöntemler kullanılarak bu konuda bulgular elde edilmiş ve Carl Gustav Jung’ınDört Arketip Kuramı çerçevesinde değerlendirilmiştir.İÇİNDEKİLER1. GİRİŞ....................................................................................................................... 12. YABANCILAŞMA KAVRAMI VE KADININ METALAŞMASI.................... 22.1. İnsanın Toplumsallaşma Süreci ve Toplum Türleri..................................... 22.2. Endüstri Devrimi ve Sanayi Toplumu............................................................ 42.2.1. Endüstri 4.0................................................................................................. 62.2.2. Endüstri Devrimi Dalgaları......................................................................... 72.2.3. Fordizm Akımı ve Tek Tipleşmenin Doğuşu ............................................. 82.3. Diyalektik Kavramı.......................................................................................... 92.4. Materyalizm Kavramı ................................................................................... 102.5. Yabancılaşma Kavramı ................................................................................. 122.6. Frankfurt Okulu; Düşünürleri ve Kuramları ............................................. 152.6.1. Frankfurt Okulunun Doğuşu..................................................................... 152.6.2. Negatif Diyalektik ve Protez Akıl ............................................................ 172.6.3. Kültür Endüstrisi ve Şeyleşme.................................................................. 172.6.4. Tek Boyutlu İnsan..................................................................................... 182.6.5. Aura ve Flaneur ........................................................................................ 192.6.6. Gösteriş Tüketimi ..................................................................................... 202.7. Kadının Metalaşması ..................................................................................... 202.7.1. Jean Baudrillard ve Kadının Metalaşması ................................................ 212.7.2. Jacques Lacan ve Kadının Metalaşması ................................................... 213. TOPLUMSAL CİNSİYET VE BENLİK SUNUMU......................................... 233.1. İnsan ve Toplumsallaşma Süreci .................................................................. 233.1.1. Kişilik Kavramı......................................................................................... 243.1.2. Kişiliğin Oluşum Süreci............................................................................ 243.1.3. Kişilik Tipleri, Düşünürler ve Kuramları ................................................. 25vi3.2. Kimlik Kavramı ............................................................................................. 273.2.1. Kimliğin Oluşum Süreci ........................................................................... 273.2.3. Sosyal Kimlik Kuramı .............................................................................. 303.3. Benlik Kavramı .............................................................................................. 313.4. Benlik Kavramı ile İlgili Kuramlar .............................................................. 313.5. Toplumsallaşma.............................................................................................. 353.6. Birey Olma Sürecinde Cinsiyet Olgusunun Önemi .................................... 363.7. Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet..................................................................... 373.8. Cinsiyet ve Ayrımcılık.................................................................................... 393.9. Benlik Sunumu ............................................................................................... 413.9.1. Beden Kavramı ......................................................................................... 413.9.2. Beden İnşası.............................................................................................. 423.9.3. Benlik Sunumu ......................................................................................... 453.9.4. Carl Gustav Jung’ın Çerçevesinde Kişilik, Benlik ve Arketipler ............... 494. SOSYAL MEDYA, KADININ SOSYAL MEDYADA BENLİK SUNUMU VEMETALAŞMASI.......................................................................................................... 514.1. İlk İletişim Araçlarından Dijital Medyaya .................................................. 514.2. Geleneksel Medya ve Yeni Medya ................................................................ 544.3. Sosyal Medya Kavramı, Tarihi ve İçeriği.................................................... 574.3.1. Facebook................................................................................................... 594.3.2. Instagram .................................................................................................. 604.3.3. Fotoğrafın Küçük Tarihinden Instagram Fotoğraflarına .......................... 624.4. Sosyal Medya Sitelerinde Profil ve İçerik Oluşturma ................................ 644.5. Sosyal Medyada Kimlik Oluşumu ve Benlik Sunumu Kavramları ile BuKavramlara Toplumsal Cinsiyet Faktörünün Etkileri ......................................... 664.5.1. Sosyal Medyada Toplumsal Cinsiyet Olgusu........................................... 68vii4.5.2. Kadının Sosyal Medyada Benlik Sunumu ve Metalaşması...................... 715. CARL GUSTAV JUNG’IN DÖRT ARKETİP KURAMI ÇERÇEVESİNDEKADININ BENLİK SUNUMU VE SOSYAL MEDYADA KADININMETALAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA.......................................... 775.1. Araştırmanın Konusu ve Hipotezleri ........................................................... 775.2. Araştırmanın Amacı ve Hipotezleri ............................................................. 785.3. Araştırmanın Kapsamı ve Sınırlılıkları ....................................................... 795.4. Araştırmanın Yöntemi................................................................................... 805.7. Yüz ve Vücut Düzenleme Uygulamalarının Kapak Görselleri .................. 805.8. Bulgular ve Yorumlar.................................................................................... 875.8.1. Yüz ve Beden Düzenleyici Uygulamaların Ana Sayfalarında KullanılanKadın İmgeleri ........................................................................................................ 875.8.2. “Sunum” ve “Kocişko” Hashtagleri ile Paylaşılan Sofra ve Sunum İçerikliFotoğraflar .............................................................................................................. 945.8.3. Yüz ve Beden Düzenleyici Uygulamaları Kullanan Kadınlar.................. 955.8.3.1. Sosyal Medya Siteleri İçinde Instagram’ ı Tercih Etmek ................. 955.8.3.2. Kullanıcıların Gün İçinde İntagram’ı Kontrol Etme ve InstagramHesaplarında Paylaşımda Bulunma Sıklıkları .................................................... 965.8.3.3. Yüz ve Beden Düzenleyici Uygulamaların Kullanılma Sebebi ........ 965.8.3.4. Fotoğraf ve Beden Düzenleyici Uygulamalar ile Reel Beden ArasındaKurulan İlişki ...................................................................................................... 985.8.4. Sosyolojik ve Psikolojik Açıdan Sosyal Medya Paylaşımları .................. 995.8.5. Carl Gustav Jung’ın Dört Arketip Kuramı Çerçevesinde Kadının BenlikSunumu ve Sosyal Medyada Kadının Metalaştırılmasının Değerlendirilmesi..... 1006. Sonuç.................................................................................................................... 1037. EKLER ................................................................................................................ 1077.1. EK-1............................................................................................................... 107viii7.2. EK-2............................................................................................................... 1097.3. EK-3............................................................................................................... 1117.4. EK-4............................................................................................................... 1137.5. EK-5............................................................................................................... 1157.6. EK 6............................................................................................................... 117KAYNAKÇA............................................................................................................... 123ixTABLO LİSTESİTablo 1: Johari Penceresi............................................................................................. 35Tablo 2:Biyolojik Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Farkı.......................................... 37Tablo 3: Geleneksel Medya ve Yeni Medya Farkı..................................................... 57Tablo 4: İnternet Kullanım Amacında Cinsiyet Farklılıkları .................................. 69Tablo 5: İnternet Kullanım Amacında Cinsiyet Farklılıkları -2.............................. 69xGÖRSEL LİSTESİGörsel 1: Endüstri 4.0'ın Aşamaları ............................................................................. 7Görsel 2: Charlie Chaplin - Modern Zamanlar......................................................... 14Görsel 3: Guguk Kuşu Filminin Afişi ve Filmden Kare............................................ 43Görsel 4: Benjamin’in Küçük Fotografinin Tarihi Kitabından Önernekler .......... 63Görsel 5: GoSexy Uygulamaı....................................................................................... 64Görsel 6: Liquify uygulaması ve beğenilme oranı ..................................................... 75Görsel 7: Dantelli Tost Örneği..................................................................................... 76Görsel 8: Body Shape Resizer & Editor Uygulaması ................................................ 80Görsel 9: BodyTune: Vücut Foto İnceltme Uyglaması.............................................. 81Görsel 10: Perfect Me - Vücut ve Yüz......................................................................... 81Görsel 11: Maek me thin fat body editor Uygulaması .............................................. 82Görsel 12: Vücut ve Yüz Fotoğraf Düzenleme Uygulaması...................................... 82Görsel 13: Make Me Slim Photo Editor Uygulaması. ............................................... 83Görsel 14: Diğer Uygulamalar -1 ................................................................................ 83Görsel 15: Diğer Uygulamalar -2 ................................................................................ 84Görsel 16: Diğer Uygulamlar -3 .................................................................................. 84Görsel 17: Diğer Uygulamalar -4 ................................................................................ 85Görsel 18: Diğer Uygulamalar -5 ................................................................................ 85Görsel 19: Diğer Uygulamalar -6 ................................................................................ 86Görsel 20: Diğer Uygulamalar -7 ................................................................................ 86Görsel 21: Diğer Uygulamalar -28 .............................................................................. 87Görsel 22: Ayakkabı ve araba reklamında yer alan kadın figürü ........................... 89Görsel 23: Instagram'da #kocişim etiketi ile paylaşılan fotoğraflar -1.................... 91Görsel 24: Instagram'da #kocişim etiketi ile paylaşılan fotoğraflar -2.................... 92Görsel 25:Instagram'da #kocişim etiketi ile paylaşılan fotoğraflar -3..................... 92Görsel 26: Instagram'da #kocişim etiketi ile paylaşılan fotoğraflar -4.................... 93Görsel 27: Instagram'da #kocişim etiketi ile paylaşılan fotoğraflar -5.................... 93Görsel 28: Instagram'da #kocişim etiketi ile paylaşılan fotoğraflar -6.................... 94xiŞEKİL LİSTESİŞekil 1: Eysenck'in Kişilik Kuramu............................................................................ 26Şekil 2: Çift Yönlü İletişim Süreci............................................................................... 53

With the realization of the industrial revolution, “alienation” emerged as a result ofchanging forms of production and consumption. The concept of alienation has existed intwo areas: production and consumption. After the phenomenon of alienation,commodification problem appeared. With the increase in consumption, people started tocommodify themselves with the desire of owning the brands and getting power from thosebrands. When the phenomenon of commodification of human being is evaluated in termsof gender, the problem of commodification of the woman that arises with the differencebetween gender and gender has emerged. The problem of commodification of women hasGENERAL KNOWLEDGEName and Surname : Gökçe ÖztürkField : JournalismProgramme : InformaticsSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Necmi Emel DilmenDegree Awarded and Date : Master, 2019Keywords : Alienation, Commodification, Gender, Self-presentation, Social Media, Instagram, Women'sBody in Social Media, Archetypeiiibeen manifested in almost every society and period, but it has more increased in the mediaand advertising sectors. With the development of computer and web technologies, socialmedia networks that have entered our lives have changed the way we communicate andpresent. Self-presentation processes in the virtual world were examined based on thesharing that women have on social media. Within the framework of certain theories, itwas seen that self-presentation of women increased commodification in the virtual world.Findings were obtained by using some methods, especially literature review, andevaluated within the framework of Carl Gustav Jung's Four Archetypal Theory. / CONTENTSİÇİNDEKİLER1. Introduction 12. CONCEPT OF FOREIGNIZATION AND WOMEN'S METALIZATION __22.1. Human Socialization Process and Types of Society __ 22.2. Industrial Revolution and Industrial Society __42.2.1. Industry 4.0 __62.2.2. Waves of Industrial Revolution __ 72.2.3. Fordism Current and Emergence of Uniformization __82.3. The concept of dialectics __ 92.4. The Concept of Materialism __102.5. The Concept of Alienation __122.6. Frankfurt School; Thinkers and Theories __ 152.6.1. Birth of Frankfurt School __152.6.2. Negative Dialectic and Prosthetic Reason __172.6.3. Culture Industry and Reification __172.6.4. One Dimensional Human __ 182.6.5. Aura and Flaneur __192.6.6. Display Consumption __202.7. Woman's Commodification __202.7.1. Jean Baudrillard and the Commodification of Women __212.7.2. Jacques Lacan and the commodification of women __ 213. GENDER AND SELF PRESENTATION __ 233.1. Human and Socialization Process __233.1.1. Personality Concept __243.1.2. The Formation Process of Personality __243.1.3. Personality Types, Thinkers and Theories __ 253.2. The Concept of Identity __273.2.1. The Formation Process of Identity __ 273.2.3. Social Identity Theory __ 303.3. Self Concept __313.4. Theories of Self Concept __313.5. Socialization __ 353.6. Importance of Gender in the Process of Being Individual __363.7. Gender and Gender __373.8. Gender and Discrimination __393.9. Self Presentation __413.9.1. The Concept of Body __ 413.9.2. Body Building __ 423.9.3. Self Presentation __ 453.9.4. Personality, Self and Archetypes in the Frame of Carl Gustav Jung __ 494. SOCIAL MEDIA, SELF PRESENTATION AND METALLIZATION OF WOMEN IN SOCIAL MEDIA __514.1. From First Media to Digital Media __ 514.2. Traditional Media and New Media __544.3. The Concept, History and Content of Social Media __ 574.3.1. Facebook __594.3.2. Instagram __ 604.3.3. Small Images of Instagram __624.4. Creating Profiles and Content on Social Media Sites __ 644.5. Identity Formation in Social Media and Self-Presentation Concepts and Effects of Gender Factoron These Concepts __ 664.5.1. Gender in Social Media __ 684.5.2. Self-Presentation and Commodification of Women on Social Media __ 715. A STUDY ON WOMEN'S SELF PRESENTATION AND WOMEN'S METALIZATION IN SOCIAL MEDIAWITHIN THE FRAMEWORK OF FOUR ARCHETYPE THEORIES OF CARL GUSTAV JUNG __ 775.1. Subject and Hypothesis of the Research __775.2. Purpose and Hypothesis of the Study __ 785.3. Scope and Limitations of the Study __795.4. Method of Study __805.7. Cover Images of Face and Body Editing Applications __805.8. Findings & Comments __875.8.1. Women's Images Used in Facial and Body Regulatory Practices5.8.2. Photos with Table and Presentation Contents Shared with “Presentation” and tag Kocişko”Hashtags __ 945.8.3. Women Using Face and Body Conditioning Practices __955.8.3.1. Choosing Instagram within Social Media Sites __ 955.8.3.2. Frequency of Users to Check Intagram and Share Instagram Accounts During the Day __965.8.3.3. Reason for Use of Face and Body Regulator Applications __965.8.3.4. The Relationship Between Photography and Body Regulatory Practices and the Real Body __985.8.4. Social Media Sharing from Sociological and Psychological Perspectives __995.8.5. Carl Gustav Jung's Four Archetypal Theories of Women's Self-Presentation and Evaluation ofWomen's Commodification in Social Media __1006. Conclusion __1037. Appendixes __ 1077.1. ADDİTİON-1 __ 1077.2. ADDİTİON-2__1097.3. ADDİTİON-3__1117.4. ADDİTİON-4__1137.5. ADDİTİON-5__1157.6. ADDİTİON-6__117Bibliography___123
Keywords: Archetype; Arketipler Alienation; BenlikSunumu; Commodification; Gazetecilik; Gender; Instagram; Journalism; Kadınlar; Metalaşma; Self-presentation; Social media; Sosyal medya; Sosyal MedyadaKadın Bedeni; Toplumsal Cinsiyet; Women; Women'sBody in Social Media; Yabancılaşma