Preterm bebeklerde nöromotor gelişimin farklı hareket analizleri ile değerlendirilmesi - Azim, Derya (My University, 2016)
Azim D. Preterm Bebeklerde Nöromotor Gelişimin Farklı Hareket Analizleri İle Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ksek Lisans Tezi, İstanbul, 2015 (Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gönül Acar). Amaç: Prematüre bebeklerin erken dönemde nöromotor gelişim açısından değerlendirilmesi ve bulguların erken dönemde tespit edilmesi, erken müdahaleye başlanabilmesi için çok önemlidir. Çalışmamız prematüre bebeklerde nörogelişimsel prognozu tahmin etmek ve bebeğin motor performansını yaşa göre belirlemek amacıyla kullanılan Infant Motor Profil (IMP), Nöro-Sensori Motor Gelişim Anketi (NSMDA) ve Alberta Infant Motor Skala (AIMS) arasındaki korelasyonun ve klinik uyumun araştırılması amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Nöroloji polikliniği ve Kartal Dr. Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan polikliniği’nden takipli düzeltilmiş 4, 8 ve 12. aylarda eşit sayıda olmak üzere toplam 61 prematüre bebek dahil edildi. Bebeklerin nöromotor gelişimleri NSMDA bataryasının motor alt bölümü, Alberta İnfant Motor Skalası ve İnfant Motor Profil bataryaları ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bebeklerin gebelik yaşı ortalaması 31,44±2,83 hafta, ortalama doğum ağırlıkları 1531,96±470,61 gramdı. Bebeklerin %22,6’sının atipik gelişim gösterdiği tespit edildi. IMP total puanı ile AIMS persantil aralığı ( r= 0,73 p<0,005) ve NSMDA fonksiyonel seviyeleri (r=-0,74, p<0,005) arasında güçlü anlamlı bir ilişki tespit edildi. AIMS persantil aralığı ve NSMDA fonksiyonel seviyeleri ( r=-0,97, p<0,005) arasında çok güçlü ilişki tespit edildi. Sonuçlar: Gelişim sürecinde prematüre bebeklerde atipik gelişim riski nedeniyle yaşamlarının ilk yılında motor gelişimlerinin yakından takip edilmesi gerekmektedir. IMP, NSMDA ve AIMS test bataryalarının prematüre bebeklerin nöromotor gelişimini ayrıntılı bir şekilde değerlendirdiği ve birbiri ile korele olarak kullanılabileği tespit edilmiştir. Prematüre bebek, nörogelişimsel değerlendirme, riskli bebek

Azim D. Assessment of different Neuromotor Tests for preterm babies using motor analysis. Marmara University. Institute of Health Science, Master of Science Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Istanbul, 2016 (Asst. Prof. Gönül Acar). Purpose: Evaluating the neuromotor development and determining symptoms of premature babies at an early age is of great importance to start early intervention. Our study is planned to investigate the correlation and clinical consistnecy between the Infant Motor Profile (IMP), Neuro-Sensory Motor Development (NSMDA) and Alberta Infant Motor Scale (AIMS) which are tests applied to predict neurodevelopmental prognosis of premature babies and identify the motor performance of baby according to age. Material-Method: The study was held and organized in Marmara University Pediatric Neurology Department, Kartal Dr. Lutfu Kirdar Education and Research hospital, and newborn outpatient clinics. 61 babies of 4, 8, and 12 month old (equal number of each age group) were subject to this study. The neuromotor development of the babies was assessed using motor subdivision of NSMDA, AIMS, and IMP tests. Results: The average age of the babies in this study was 31.44±2.83 weeks, and the average birth weight was 1531,96±470,61 grams. %22.6 of the babies were proven to show atypical development. There was a strong and significant relationship between the total point of IMP test, and percentile inteval of AIMS (r=0.74, p<0.005), and NSMDA functional levels (r= -0.74, p<0.005). Conclusions: The motor development of the babies must be closely followed in the first year of their life due to abnormal development risks in the development process. It’s determined that IMP, NSMDA, and AIMS assessment tests evaluate neuromotor development in a detailed way, and can be used in a correlated way. Premature baby, neuro-development assessment, high-risk infant
Keywords: Fizyoterapi; Rehabilitasyon