Sonsuz geliş kaynaklı çok kanallı kuyruk modeline bir uygulama “Dereköy Hudut Kapısı” - Kurban, Ömer Faruk (My University, 2000)
Bu tez çalışmasında kuyruk sistemleri teorisi ve sonsuz geliş kaynaklı, çoklu servis kanallı örnek bir kuyruk sistemi analizi aktarılmıştır. Uygulama Türkiye Bulgaristan sınırında yer alan Dereköy Hudut Kapısında pasaport işlemlerinin yapıldığı sistemdedir. Birinci bölümde kuyruk teorisi tarihçesi, kuyruk sistemlerinde görülen varyasyonlar, terminoloji, başlıca kuyruk sistemleri modellemeleri, üstel dağılım testi konuları aktarılmıştır. Dereköy Hudut Kapısı pasaport işlemleri sırasında oluşan kuyruk sistemi incelemesi ise bilimsel analiz metoduna uygun olarak irdelenmiş ve sırası ile hudut kapısının tanıtılması, kuyruk sisteminin tanımlanması, amaç ve kriter tespitinin belirtilmesi, formüle edilmesi (oluşturulması), alternatif sistemlerin açıklanması, modellemenin izahı başlıkları altında aktarılmıştır. Dereköy Hudut Kapısı, yılda yaklaşık 450 bin kişinin giriş, 370 bin kişinin çıkış yaptığı, ağırlıklı olarak Romen, Moldovyalı ve Türk vatandaşların kullandığı bir kapıdır. Burada yer alan gümrük işlemlerinden en önemli olanı ve sistem akışında birinci dereceden etkili olanı pasaport işlemleridir. Bu çalışmada bu işlemlerin yapıldığı kuyruk sisteminin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Yapılmış olan dört gün, üçer saatlik gözlem sonuçlarına göre sisteme yolcu gelişleri arası süreleri ve servis süreleri dağılımı üstel fonksiyondur sonucuna varılmış ve ortalama saatte gelen yolcu sayısı 138 yolcu, bir pasaport memurunun saatte ortalama servis verdiği yolcu sayısı 47 yolcu olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Taşımacılık (Yüzey taşımacılığı); Ulaşım-Türkiye; Yollar ve karayolları