PISA ve TEOG sınavları matematik sorularının öğretim ilkeleri bağlamında değerlendirilmesi - Kaya, Mücahid Osman (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı TEOG ve PISA sınavları matematik sorularının öğretim ilkeleri bağlamında değerlendirilmesidir. Araştırmanın modeli, genel tarama modellerinden tekil arama modeli ile desenlenmiştir. Araştırmanının çalışma grubunu çeşitli üniversitelerde matematik eğitimi anabilim dalında görev yapan 20 akademisyen ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan 100 matematik öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada hem nitel hem de nicel veriler toplanmıştır. Nitel veriler doküman analizi ile nicel veriler ise araştırmacı tarafından oluşturulan “TEOG ve PISA Matematik Sorularının Öğretim İlkelerine Uygunluk” anket formu ile elde edilmiştir. Doküman analizi ile 2012 yılında uygulanan PISA ve 2015 yılında uygulanan TEOG soruları ve bu sınavlara ilişkin temel kuramsal bilgiler incelenmiştir. Anket formu ile hem Matematik Eğitim retim elemanlarından hem de belirli niteliklere (alanda veya eğitim bilimleri alanında yüksek lisans derecesine sahip olma vb.) sahip matematik öğretmenlerinden TEOG hem de PISA matematik sorularının öğretim ilke ve yöntemlerine uygunluk düzeyinin saptanmasına katkı sağlayacak veriler toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda PISA sorularının TEOG sorularına göre, öğretim ilkelerine daha uygun olduğu belirlenmiştir. PISA soruları güncellik ve yaşamsallık ilkelerine, TEOG sorularının ise öğrenciye görelik ve açıklık ilkelerine göre daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda zorluk dereceleri arasında da fark olduğu belirlenmiştir. PISA matematik okuryazarlığı uygulaması üst düzey beceri isteyen, analiz ve sentez basamağında, ayırt ediciliği yüksek ve güncel yaşamla ilgili sorulardan oluşurken TEOG uygulaması ise cebirsel işlem ile yapılabilen, başlangıç seviyesinde, ayırt ediciliği düşük, günlük yaşamla ilişkili olmayan klasik sorulardan oluşmakta olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre merkezi sınavların PISA, TIMSS gibi uluslararası sınavlar baz alınıp üst düzey becerileri ölçen sorulara yer verilmesi önerilmektedir. Ortaokul Matematik öğretim programında yer alan kazanımlar sadeleştirilmeli, PISA TIMSS gibi sınavlarda ölçülen becerilere yer verilmeli ve süreç değerlendirme ön plana alınmalıdır. Öğretim yöntem teknikleri bu doğrultuda hazırlanmalıdır. PISA sınavlarındaki başarısızlığın çözümlenmesi için merkezi sınavların ülkenin eğitim felsefesine uygun hale getirilerek uluslararası sınavlarda başarı hedeflenmelidir.İlgili alan yazın incelendiğinde PISA ve TEOG matematik sorularının öğretim ilkelerine uygunluğuyla ilgili araştırmalara neredeyse hiç rastlanılmamıştır. Yapılacak bu çalışma ile alan yazındaki bu boşluğun doldurulacağı düşünülmektedir.

The purpose of this study is to evaluate mathematics items of TEOG (Transition from Primary to Secondary Education) exam and PISA test within the context of teaching principles. In the study, the single screening model, which is one of the general survey models, was utilized as the research model. The sample consisted of 20 academics working in the department of mathematics education from several universities and 100 mathematics teachers serving in secondary schools affiliated to the Ministry of Education. Both qualitative and quantitative data were collected in the research. Qualitative data were collected using document analysis and quantitative data were obtained using a questionnaire called “Relevance of TEOG and PISA Mathematics Items to Teaching Principles” which was prepared by the researcher. The items from the PISA test conducted in 2012 and TEOG exam carried out in 2015, and fundamental theoretical knowledge regarding those examinations were examined through document analysis. Data were collected both from academics working in the Department of Mathematics Education and mathematics teachers having certain qualifications (having a master’s degree in the field of mathematics or in educational sciences, etc.) using the questionnaire which contributed to the determination of the relevance of mathematics items to teaching principles and methods both in TEOG exam carried out in 2015 and the PISA test. It was found that the PISA items were more relevant to teaching principles in comparison with TEOG items. It was concluded that the PISA items were in line with the principles of actuality and closeness to existing life while TEOG items were more in line with the principles of student-centeredness and clarity. In addition, it was determined that there were differences in terms of their degrees of difficulty. It was concluded that the PISA mathematical literacy consists of items at the analysis and synthesis level which require higher-order skills and multiple skills, have high discrimination power, and are related to daily life while TEOG exam consists of standard items at beginner level which can be solved using algebraic operation, have low discrimination power and are not related to daily life. Based on these results, it can be recommended that items measuring higher-order skills should be included based on international examinations such as the PISA and TIMMS. Learning outcomes, which are presented in secondary school mathematics curriculum, should be simplified, skills that are measured in examinations such as the PISA and TIMMS should be included in the curriculum, and formative assessment should be given prominence. Teaching methods and techniques should be prepared accordingly. Achievement in international examinations should be aimed by bringing central examinations in line with the teaching philosophy of the country to resolve the failure experienced in PISA tests. Almost no studies were found in the related literature regarding the relevance of mathematics items in the PISA test and TEOG exam to teaching principles. It is considered that this study will fill this gap in the literature.
Keywords: Education; Eğitim; Eğitim Programları ve Öğretimi; Examinations; High schools; Liseler; Öğretim İlkeleri Education Programs And Teaching; PISA; Sınavlar; Teaching Principles; TEOG; Turkey; Türkiye