Örgütlenme ilkeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin örgüt yapısı ve sorunları - İlze, Zeynep (My University, 2005)
Örgüt ve örgütlenme kavramları, toplumsal ve bireysel ihtiyaçların zaman içindeki değişimi ve gelişiminin de etkisiyle geçmişten bu yana artan bir önem kazanmıştır. Sanayi devrimi ve toplumlarda endüstrileşme sürecinin hız kazanması örgüt ve organizasyon sorunlarını da beraberinde getirmiştir. İşletme hayatında ve sosyal yapıda oluşan değişimler yönetimi doğrudan etkilediğinden yeni dönemler daha karmaşık yapıları ve bunun sonucunda da örgütlenmede yeni arayışları doğurmuştur. Çalışmanın amacı, insan hayatında önemli bir rolü olan örgüt kavramının ve örgütlenme ilkelerinin tanımlanması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin örgüt yapısının bu çerçevede incelenerek sorunlarının tespit edilmesidir. Bu çalışmada, ilişkiler sisteminden oluşan kent yönetimleri de birer işletme olarak ele alınmış ve örgüt yapıları incelenmiştir. Farklı ülkelerdeki örgütlenme yapıları da gözönünde bulundurularak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut yapılanması ortaya koyulmuş ve örgüt sorunlarına değinilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut örgüt yapısı, örgütlenme ilkeleri açısından değerlendirildiğinde, bu ilkelerin bir kısmının kurum için geçerli olduğu bir kısmının sadece teoride geçerliliğini koruduğu; pratikte ise uygulanmadığı görülmektedir. İstanbul gibi dünya ölçeğindeki bir metropolün yönetilmesinden sorumlu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi için; günün koşulları, kentin sosyo-ekonomik yapısı ve taşıdığı önem ve bunlar gibi bir çok etken göz önünde bulundurularak uzman kadrolarca örgütlenme şemalarının oluşturulup, bunlar içerisinden optimum faydayı sağlayacak olan seçilmelidir. Seçilen şemanın, hayatın dinamik koşullarına bağlı olarak gelişmeye ve değişmeye açık bir yapısının olması da şarttır. The aim of the study whose name is Organization Principles and Organization Structure and the Problems of Greater Istanbul Municipality is to describe the organization concept and the organization principles which have a great part in human life and to search the Greater Istanbul Municipality's organization structure and determining its problems at this frame. At this research, the city managements which are formed of connections system have been taken up as an administrating and their organization structures have been searched. Organization structures of different countries have been considered and then Greater Istanbul Municipality's present structure have been analysed and organization problems have been mentioned. When the present organization struvture of Greater Istanbul Municipality examined according to organization principles; it has been seen that, some of these principles are in use but some of them are not practiced. For Greater Istanbul Municipality, which is responsible for managing a world metropol Istanbul, organization charts must be improved by an expert staff. And the most optimum one must be chosen between them. The chart that has been chosen must have a flexible structure for developing and changing according to dynamic conditions of life.
Keywords: Yerel Yönetimler_İstanbul