PC-software in der wirtschaftsprüfung-der wandel des wirtschaftlichen prüfungswesens unter dem einfluss der neuen technologischen entwicklungen - Akçardak, Burcu (My University, 2007)
PC-SOFTWARE IN DER WIRTSCHAFTSPRÜFUNG – DER WANDEL DES WIRTSCHAFTLICHEN PRÜFUNGSWESENS UNTER DEM EINFLUSS DER NEUEN TECHNOLOGISCHEN ENTWICKLUNGEN - ÖZET TÜRKÇE - Günümüzde işletme faaliyetlerinin verimliliğini ve karlılığını arttırmak ve bu işletme faaliyetlerine ilişkin bilgileri güvenilir ve hızlı biçimde sunmak modern denetimin en önemli görevleridir. Bu nedenle günümüzde denetim, bilgi teknolojileri olmadan düşünülemez. Bugünkü veri miktarları ve kalite talepleri manüel denetim olanaklarını aşmaktadır. Basit belge denetimi veya örneklem denetimi güvenilir değerlendirme için yeterli değildir ve basit hesap çizelgesi programları özel talepler için uygun değildir. Genel denetim yazılımları yardımıyla denetçi, denetimi yapılacak şirkete ait veri kümelerini kendi kişisel bilgisayarına aktarabilir ve orada basit komutlar kullanarak doğrudan değerlendirebilir. Bu çalışmanın amacı yeni teknolojik gelişmelerin etkisi çerçevesinde denetimdeki değişiklikleri anlaşılır yapmaktır. Böylece günümüzde bilgisayar yazılımlarının denetimdeki rolü ve teknolojik yenilikler ile birlikte gelecekteki denetim sürecindeki değişiklikler vurgulanmaktadır. Bu çalışmada geleneksel denetim teknikleri ile bilgisayar destekli denetim tekniklerini karşılaştırmak ve bilgi teknolojilerinin denetimin tüm süreci üzerindeki etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışma, ileri teknolojilerin kullanımı olmadan denetçilerin ve denetim şirketlerinin rekabet avantajlarına sahip olamayacağını ve uzun süreli varlıklarını koruyamayacaklarını ispatlamaktadır. Bu çalışmada geleneksel denetim teknikleri ve bilgisayar destekli denetim teknikleri incelenmiştir. Bu yöntemlerin karşılaştırılmasından sonra, bilgisayar destekli denetim yöntemlerinin ilgi gruplarının denetimden beklentilerine daha iyi uyduğu anlaşılmıştır. Bilgisayar destekli denetim yöntemleri, yani bilgi teknolojilerinin ve denetim yazılımlarının kullanımı denetimin kalitesine, bilgi güvenilirliğine ve zamandan ve masraftan tasarrufa ilişkin çok fazla avantaj getirmektedir. Bu nedenlerden dolayı elektronik bilgi işlemin denetim aracı olarak kullanılması etkin denetim için vazgeçilmezdir. PC-SOFTWARE IN DER WIRTSCHAFTSPRÜFUNG – DER WANDEL DES WIRTSCHAFTLICHEN PRÜFUNGSWESENS UNTER DEM EINFLUSS DER NEUEN TECHNOLOGISCHEN ENTWICKLUNGEN -

ALMANCA - Heutzutage sind die Steigerung der Rentabilität von Betriebstätigkeiten und schnelle und zuverlässige Informationsangebot über Geschäftstätigkeiten wichtigste Aufgaben von moderner Wirtschaftsprüfung. So ist Wirtschaftsprüfung heute ohne IT nicht mehr denkbar. Heutige Datenmengen und qualitative Ansprüche übersteigen die Möglichkeiten einer manuellen Prüfung. Einfache Belegprüfung oder Stichprobenprüfung reicht für die sichere Beurteilung nicht aus und einfache Tabellenkalkulationsprogramme werden für speziellen Anforderungen nicht gerecht. Mit Hilfe genereller Prüfsoftware kann der Prüfer mandantenspezifische Datenbestände auf seinen eigenen PC übertragen und dort unter Verwendung einfacher Kommandos gezielt auswerten. Das Ziel dieser Arbeit ist die Überwachung vom Wandel der Wirtschaftsprüfung im Rahmen des Einflusses der neuen technologischen Entwicklungen besseres Verständnis zu machen. Damit wird die heutige Rollen von PC-Software in der Wirtschaftsprüfung und mit technologischen Innovationen zukünftiger Änderungen von Wirtschaftsprüfung im grossen Sinne verstärkt. In dieser Arbeit werden konventionelle Prüfungstechniken mit computergestützten Prüfungstechniken verglichen und die Auswirkungen von Informationstechnologien werden auf den gesamten Prüfungsprozess als Zielsetzung gesetzt. Diese Arbeit beweist, dass ohne Nutzung der fortgeschrittene Technologien Wirtschaftsprüfer keine Wettbewerbsvorteile haben und sie nicht ihre langfristige Existenzsicherheit gewährleisten können. Mit dieser Arbeit werden die konventionelle und computergestützte Prüfungsmethoden untersucht. Nach Vergleich von diesen Methoden versteht man, dass sich die computergestützten Prüfungsmethoden an den täglichen Bedürfnissen von Interressengruppen an der Wirtschaftsprüfung besser anpassen. Computergestützte Prüfungsmethoden bringt sich Vorteile für Prüfungsqualität, Informationszuverlässigkeit und Kosten- und Zeitersparnisse mit. Aus diesen Gründe ist die Nutzung der EDV unverzichtbar für effiziente Prüfungen.
Keywords: Finans; Karlılık_Finans; Muhasebe