Stalin dönemi Sovyetler Birliği’nin Azerbaycan politikasında Mir Cafer Bagirov’un rolü - Akifoğlu, Vugar (My University, 2009)
Bu tez Mir Cafer Bağırov’un Stalin Dönemi’nde Azerbaycan politikasındaki rolüyle ilgilidir. Ayrıca Mir Cafer Bağırov, Stalin’in siyasi düşüncesini uzun yıllar Azerbaycan’da uyguladı.Özellikle Azerbaycan’ın yer altı kaynaklarını sömürme konusunda Bağırov’dan yararlandı. 1933 yılında Mir Cafer Bağırov, Sovyet Sosyalist Azerbaycan Cumhyeti Merkez Komitesi Başkanlığı’na atandı. Bu tarihten 1953 yılına kadar Azerbaycan’ı yönetti. Ayrıca 1937- 1938 yılları arasında uygulanan represiya (baskıcı yönetim) Azerbaycan aydınlarının sürgüne gönderilmesine veya kurşuna dizilmesine sebep oldu. Bağırov II. Dünya Savaşı sırasında Bakü petrolünün çıkarılmasında ve Kızıl Ordu’ya yardım edilmesinde önemli bir rol oynadı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’da, Bağırov hakkında kitap ve makaleler yazılmaya başlandı. Ancak bazı yazarlar (Osman Mirzayev gibi) Mir Cafer Bağırov’u halk düşmanı olarak görüyorken, bazıları (Teyyub G.) da rejimin baskısı sonucunda Stalin’in baskıcı yönetimini Azerbaycan’da uyguladığını savunuyordu. Mir Cafer Bağırov, 1956 yılında Rudenkov tarafından yargılanırken özellikle Ermenilere karşı uyguladığı yanlı politika gündeme getirilerek ve bu politikanın Sovyet Birliği felsefesine ters düştüğü iddia edilerek kurşuna dizdirdi.

The dissertation is about the role Mir Cafer Bagırov played in the politics of Azerbaijan during the administration of Stalin. Mir Cafer Bağırov exercised the politics of Stalin in Azerbaijan for a long time. He benefited from Bagırov especially for the exploitation of the underground sources of Azerbaijan. In 1933, Mir Cafer Bagırov was appointed to the presidency of Soviet Socialist Azerbaijan Republic Committee. From this date to 1953, he governed Azerbaijan. For there more, during the repression period the repression which was applied between the years 1937-1938 most of the Azerbaijani intellectuals either were exiled or executed shot to death. During the second World War Bagırov helped the Soviet government for the exploiters of Baku oil and supported the Red Armey’s in humane actions upon the collapse of the Soviet Union, Azerbaijan declared independence many books and articles were published about Bagirov’s life and cover. However, while some like Osman Mirzeyev regard Mir Cafer Bagırov as the public enemy, others such as Teyyub Gurban argue that he was an agent of Stalin’s oppressive regime in Azerbaijan. The prosaic for of Bagirov’s trial was Rudenkov, who clamed that Bagirov’s political decisions were in favor of the Armenians and there fore he acted ageist the Soviet Union.
Keywords: Sovyetler Birliği_Dış İlişkiler_Azerbaycan; Tarih