Çıraklık eğitimi gören adölesanların sağlık algısı ve stresle başa çıkma tarzları - Kurt, Gülçin Dündar (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırma, çıraklık eğitimi alan adölesanların sağlık algısı ve stresle başaçıkma tarzları arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri göstermek amacıylayürütüldü.Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla, İstanbul iliAnadolu Yakasında bulanan dokuz meslek eğitim merkezlerinin çıraklık bölümündeeğitim gören, 2016 yılı Ekim-Şubat aylarında, 13-19 yaşları arasında olan, gönüllüolarak veri toplama formlarını eksiksiz dolduran 1160 adölesan ile yürütüldü.Veriler; Sosyo-demografik Özellikleri Tanılama Formu, Sağlık Algısı ölçeği (SAÖ)ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ) kullanılarak toplandı. Bağımlıdeğişkenler; SAÖ, SBÇTÖ toplam ve alt boyut puan ortalamaları, bağımsızdeğişkenleri ise sosyo-demografik özellikler ile diğer değişkenlerdir. İstatistikselanalizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah,USA) kullanıldı. Çalışma verilerini değerlendirmek için tanımlayıcıistatistiksel metotlar, niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Student t test ayrıcaOneway Anova Test, Bonferroni Test, Pearson Korelasyon Analizi ve Spearman’sKorelasyon Analizi kullanıldı. Çalışmayı yürütmek için gerekli izinler alındı.Bulgular: Yaş ortalaması 16,96±0,96 olan adölesanların %12,0’si kadın, %88,0’ierkekti ve yaşları 13 ile 19 arasında değişmektedir. Adölesanların %36,9’u kuaför,%19,2’si elektrik, %16,3’ü mekanik, %15,0’i makine ve %12,6’sı diğer bölümlerdeeğitim aldığı saptanmıştır. Adölesanlar, SAÖ ve SBÇTÖ toplamından ve tüm altboyutlarından ortalamanın üstünde puan aldılar. SAÖ ve SBÇT ölçeği toplam ve altboyut puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmadı.Sonuç Ve Öneriler: Adölesanları sportif faaliyetlere yönlendirmek, kitap okumayateşvik etmek, çalışma koşullarının ve saatlerinin iyileştirilmesi stresle başa çıkmayayardımcı olduğu için önerilebilir.

Objective: This research was carried out to show the relationship between healthperceptions, coping styles and response to stress of adolescents who are receivingapprenticeship training; and the factors affecting them.Method: This descriptive research was carried out in the apprenticeship section ofthe nine vocational training centers located in the Anatolian side of Istanbul. 1160adolescents aged between 13 and 19 years completed voluntary data collection formsbetween February and October 2016. Data; the Socio-Demographic CharacteristicsDiagnosis Form was collected by using Health Perception Scale and Stress CopingScale Methods. Dependent variables; HPS, SCSM total and sub-dimension scoreaverages, independent variables, socio-demographic characteristics and othervariables. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah,USA) program was used for statistical analysis. Descriptive statistical methods,Student t Test and one-way Anova Test, Bonferroni Test, Pearson CorrelationAnalysis and Spearman Correlation Analysis were used during the data evaluation.Necessary permissions were taken to carry out the study.Results: The average age of the adolescents was 16.96 ± 0.96, 12.0% were female,88.0% were male and their age range was between 13 to 19 years. 36.9% were in thehairdressing sector, 19.2% electricians, 16.3% mechanics, 15.0% machine and 12.6%receiving training in other sectors.Conclusion And Recommendatıons: Suggestions: help improve adolescenceworking conditions and working hours, cope with stress, encourage them toparticipate sports and physical activities and also encouragethem to read often.
Keywords: Adolescent; Adölesan; Coping styles andStress Management; Çıraklık; Halk sağlığı; Health; Health Perception; Ölçek Apprenticeship; Public health; Sağlık; Sağlık Algısı; Scale; Stresle Başa Çıkma Tarzları