Okul öncesi öğretmenlerinin iletişim becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Karatekin, Kübra Nur Çevik (My University, 2018)
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE SINIF YÖNETİMİ BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİBu araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin iletişim becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bu becerilerin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modelinde yürütülen araştırma, Kocaeli ili, Darıca ilçesinde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında devlet ve özel, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 125 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Bugay ve Korkut Owen (2014) tarafından geliştirilmiş, Korkut Owen ve Demirbaş Çelik (2017) tarafından yetişkinler için uyarlanmış olan “İletişim Becerileri Ölçeği” ve Uyanık Balat, Bilgin ve Sezer (2012) tarafından geliştirilmiş olan “Okul Öncesi Öğretmenleri İçin Sınıf Yönetimi Ölçeği” ile toplanmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde, okul öncesi öğretmenlerinin iletişim becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Çarpım Momentler Korelasyon Katsayısı analiz tekniği kullanılmıştır. Öğretmenlerin iletişim becerileri ve sınıf yönetimi becerileri çeşitli değişkenler; yaş, öğrenim durumu, mesleki deneyim, eğitim verilen yaş grubu, eğitim verilen sınıfın mevcudu, sınıfta yardımcı personelin olma durumu, görev yaptığı okul türü, sınıf yönetimi ile iletişim becerilerine yönelik eğitim alınması durumu açısından incelenmiştir. Çalışmada tanımlayıcı istatistikler (frekans, ortalama ve standart sapma) ve fark testlerinden (Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Mann Whitney-U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi) yararlanılmıştır.Yapılan analizler doğrultusunda, okul öncesi öğretmenlerinin iletişim becerileri ile sınıf yönetimi becerileri arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca İletişim Becerileri Ölçeği; Temel Beceriler ve Kendini İfade Etme, İletişime Özen Gösterme, İlişki Kurmaya İsteklilik, Etkin Dinleme ve Sözel Olmayan İletişim, İletişim İlkelerine Uyma alt boyutları ile Sınıf Yönetimi Ölçeği; Zaman Yönetimi ve Demokratik Ortam, Etkinlikleri Planlamada Yeterlik, Fiziksel Çevrenin Düzenlenmesi, Öğretmenin Kişisel Yeterliliği alt boyutları arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Fakat İletişim Becerileri Ölçeği’nin tüm alt boyutları ile Sınıf Yönetimi Ölçeği’nin Sorun Davranışlar Yönetimi alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin hem iletişim becerilerinin hem de sınıf yönetimi becerilerinin sınıfta yardımcı personel bulunma durumu değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür.

EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE COMMUNICATION SKILLS AND CLASSROOM MANAGEMENT SKILLS OF PRESCHOOL TEACHERSIt is the aim of this research to examine the relationship between the communication skills of preschool teachers with their classroom management skills and to examine these skills according to various variables.The research carried out in the screening model was carried out in preschool educational institutions located in the town of Darıca, Kocaeli province. The study group consists of 125 pre-school teachers working in formal and private pre-school institutions in the academic year 2017-2018.The data fort the study was obtained from the Communication Skills Scale developed by Korkut Owen and Bugay (2014), adapted for adults by Korkut Owen and Demirbaş Çelik (2017), and the Classroom Management Scale for Preschool Teachers developed by Uyanık Balat, Bilgin ve Sezer (2012). In addition, the Personal Information Form prepared by the researcher was used.In the analysis of research data, the Pearson Product Moment Correlation Coefficient analysis technique was used to determine the relationship between the communication skills of preschool teachers and their classroom management skills. Teachers' communication skills and classroom management skills were examined in terms of various variables (age, educational status, occupational experience, age group of education to be trained, status of auxiliary staff to class, type of school in charge, education in classroom management and communication). In the study, descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and difference tests (Independent Groups t Test, One-way ANOVA, Mann Whitney-U Test and Kruskal Wallis-H Test) were used to determine if a relationship existed. In the analysis, it was found that there is a moderate, positive and meaningful relationship between the communication skills of pre-school teachers and classroom management skills. Communication skills scale subscales; (Basic Skills and Expressing Self, Do Not Care About Communication, Being Willing to Make a Relationship, Effective Listening and Nonverbal Communication, Compliance with Communication Principles), there was a positive relationship between the subscales of classroom management scale (Time Management and Democratic Environment, Proficiency in Planning Activities, Regulation of Physical Environment, Teacher's Personal Qualification). However, no significant relationship was found between all subscales of the Communication Skills Scale and the Problem Behavior Management subscale of the Classroom Management Scale.It has been found that pre-school teachers differ significantly in both communication skills and classroom management skills compared to the variable of having assisted staff in class.
Keywords: Classroom management; Classroom Management Skill; Communication in education; Communication Skill; Education, Elementary; Eğitim, İlk; İletişim Becerisi; İletişim, Eğitimde; Okul Öncesi; Okul Öncesi Öğretmeni; Öğretmen-öğrenci ilişkileri; Preschool Teacher; Sınıf yönetimi; Sınıf Yönetimi Becerisi Preschool; Teacher-student relationships