Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesinin sağlık çalışanları ve hastalar tarafından değerlendirilmesi - Gölle, Fatmanur (My University, 2009)
1.ÖZET Araştırma, kronik böbrek yetmezliği olan ve hemodiyalize giren hastaların sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin hemşire, hekim ve hasta tarafından değerlendirilmesi ve bu görüşlerin karşılaştırılması amacıyla kontrollü ve karşılaştırmalı olarak Mayıs 2007 ve Aralık 2008 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın evreni, Konya ve İstanbul’da özel diyaliz merkezlerinde tedavi gören 103 hastadan ve bu hastalara bakım veren 2 hekim ve 2 hemşireden oluştu. Verilerin toplanmasında hasta tanıtım formu ve yaşam kalitesi formu kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde, istatistiksel analiz için SPSS for Windows 16.0 kullanıldı. Sonuçta; hekim ve hemşire hastaların sosyal fonksiyon, genel sağlık, ağrı alanında yaşam kalitelerinin yüksek olarak, hastalar fiziksel fonksiyon alanında yaşam kalitelerinin yüksek olarak, hekim, hemşire ve hasta ise emosyonel rol alanında yaşam kalitelerinin düşük olarak değerlendirmişler. Hastalar kendi sağlıklarını gün geçtikçe iyiye gittiğini, hekim ve hemşirenin ise kötüye gittiğini düşünmüşlerdir. Çekirdek ailede yetişen, evli, erkek, çocuk sahibi olan, sigara içen ve 25 yaş altı bireylerin ağrı alanında; bekar, geniş ailede yetişen, çocuğu olmayan bireylerin sosyal fonksiyon alanında; geliri giderini karşılayan, işsiz ve hastalık bilgisini hemşireden edinen bireylerin fiziksel fonksiyon alanında; geliri giderini karşılayan, geniş ailede yetişen, daha önce böbrek nakli yapılmayan bireylerin genel sağlık alanında; geniş ailede yetişen, işsiz bireylerin emosyonel sağlık alanında; geliri giderini karşılayan, yeşil kart sahibi, hastalık bilgisini hemşireden edinen bireylerin mental sağlık alanında; geliri giderini karşılayan, yeşil kart sahibi, hastalık bilgisini hemşire ve hastalarda edinen bireylerin enerji alanında; yeşil kart sahibi bireylerin fiziksel rol alanında yaşam kalitelerini yüksek olduğu belirlendi. Anahtar Sözcükler: Böbrek, Hemodiyaliz, Kronik Böbrek Yetmezliği, SF-36, Yaşam Kalitesi, 2.

Evaluation Of The Hemodialysis Patients’ Quality Of Life By The Health Employee And Patients The Research, the health - related quality of the life of the hemodialysis patients, with chronic renal failure for the evaluation by the nurses, physicians and patients and for comparison of these views as controlled and comparative was applied between may 2007 and december 2008. The research comprehension was formed from the 103 patients that are treated in private dialysis center in Konya and Istanbul, and 2 physicians and 2 nurses who providing care to patients. In data collection, patient ıntroduction form and life quality form was used. In assessing the data, the SPSS for Windows 16.0 was employed for the statistical analysis. As a result, it is determined that doctors and nurses think the patients’quality of life is high in the area of social function, general health and pain,and the patients think it is high in the area of physical function; doctors, nurses and patients all think taht the quality of life is low in the area of emotional roles, also the patients think their health is getting better day by day but the physician and nurse think their health is getting worse; the quality of life is high of that are grown up in nuclear family, married, male with children, smoking and under the age of 25 in the area of pain, and single,grown up in extended families, childless people’s life quality is high in the area of social function; and the people whose income is enough for expenses,unemployed and getting the disease info from the nurses have got high life quality in the area of physical function; and also the quality of life is high in the area of general health for people whose income is enough for expenses, grown up in extended families, had no kidney transplantation before; in area of emotional field the people who are grown up in extended families and unemployed; in the area of mental health the peple whose income is enough for expenses and who have got green card, getting the disease information from the nurse; in the area of energy of the people whose income is enough for expenses and who have got green card and getting the disease information from the nurse and the other patients; and finally the quality of life is high in the area of physical roles the people who have got green cards. Key Words: Kidney, Hemodialysis, Chronic Renal Failure, SF-36, Quality Of Life
Keywords: Hizmet Kalitesi; Sağlık Çalışanları; Yaşam Kalitesi