5 YAŞ ÇOCUKLARININ SORUMLULUK KAZANMA DÜZEYLERİ İLE SOSYAL BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışma ile okul öncesi eğitime devam eden 5 yaş çocuklarınınsorumluluk kazanma düzeyleri ile sosyal becerileri arasındaki ilişkininincelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel yöntem ve taramamodeli kullanılmıştır. Çalışma grubu 2016-2017 eğitim ve öğretimyılında Çanakkale ilinde yer alan ve basit rastgele örnekleme yöntemiyleseçilen okul öncesi eğitim kurumlarında devam eden 50 çocuktanoluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Gresham ve Elliott (1990)tarafından geliştirilen ve Elibol Gültekin (2008) tarafından geçerlik vegüvenirlik çalışmaları yapılan “Sosyal Becerileri Değerlendirme Sistemi”ile Şahan (2011) tarafından geliştirilen “Okul Öncesi 5-6 Yaş GrubuÖğrencilerinin Sorumluluk Düzeyleri Anketi” kullanılmıştır. Çalışmadanelde edilen veriler uygun istatistiki yöntemler kullanılarak analizedilmiştir. Çalışmanın sonucunda Sorumluluk Ölçeği ile Sosyal BeceriDerecelendirme Sistemi Alt Ölçeklerinden Sosyal Beceriler Ölçeğipuanları arasında pozitif yönde yüksek ve anlamlı bir ilişki; ProblemDavranışlar Alt Ölçeği puanları arasında negatif yönde orta ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca Sorumluluk Ölçeği puanı ileSosyal Beceri Ölçeği işbirliği ve özdenetim alt boyutlarıyla arasındapozitif yönde, orta düzeyde ve anlamlı; atılganlık alt boyutu ile arasındaise yine pozitif yönde yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğubulunmuştur. Problem davranışlar alt ölçeği dışsal ve içsel problemleralt boyutlarıyla Sorumluluk Ölçeği puanları arasında negatif yönde ortadüzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu araştırmasonucunda çalışma grubunu oluşturan çocuklar üzerinden elde edilensonuçlara göre çocukların sorumluluk düzeyleri yükseldikçe olumlusosyal davranışlarında da artış olduğu söylenebilir.

The study aims to investigate the relationship between social skills of 5-year-old children and their level of responsibility gain. Descriptive method and survey model are employed in the study. 50 randomly selected children enrolled in pre-school institutions in Çanakkale during the 2016-2017 academic year participated in the study. Social Skills Rating System developed by Gresham and Elliott (1990) and validity and reliability measures conducted by Elibol Gültekin (2008) and the survey assessing the responsibility level of 5-6- year-old pre-school children developed by Şahan (2011) were employed as data collection instruments. The collected data was analyzed by statistical methods in line with the purpose of the study. As a result of the study, there was a positive and significant relationship between Responsibility Scale and Social Skills Scale scores. It was found that there was a negative and moderate relationship between the Problem Behaviors subscale scores. In addition between the Social Responsibility Scale score and cooperation and self-control sub-dimensions were found positive moderately significant relationship. Also it was found that there was positive high and significant relationship between the assertiveness sub-dimension. It was found that there was a moderate and significant relationship between the Problem Behaviors subscale external and internal problems sub-dimensions and Responsibility Scale scores. Consequently, it can be said that children’s level of prosocial behaviors related directly proportional the level of responsibility.
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN RESPONSIBILITY AND THE SOCIAL SKILLS OF 5 YEARS OLD CHILDREN
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Psikoloji; Sosyal Çalışma