Prematüre bebeklerde biberonla beslenmeye geçiş sırasında uygulanan geleneksel ve gelişimsel bakım yönteminin karşılaştırılması - Karakoç Tarı, Ayşe, 1975- (My University, 2003)
Araştırma prematüre bebeklerde biberonla beslenmeye geçiş sırasında uygulanan geleneksel ve gelişimsel bakım yönteminin karşılaştırılması amacıyla 60prematüre bebekte deneysel olarak planlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS kullanılarak analiz edilmiş olup istatistiksel değerlendirmede yüzdelik, ki-kare , t-testi ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırmamızda deney ve kontrol grubundaki bebeklerin 34-35. gestasyon haftasında yoğunlaştığı, doğumdaki vücut tartı ortalamalarının ise deney grubunda 1684.50 ± 179.90 gram , kontrol grubunda 1711.16 ± 171.36 gram olduğu, gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olmadığı görülmüştür .Çalışmaya alınan prematürelerin biberonla beslenmeye geçişin 1. , 5. ve taburculuk günlerindeki vücut tartı ortalamaları incelendiğinde iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. Olguların, doğum tartı ortalamalarına göre biberonla beslenmeye başlanılan 5. günde ve taburculuk günündeki tartı değişimlerine bakıldığında iki grup arasında hem 5. günde hem de taburculuk günündeki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu gözlenmiştir. Olgularda çalışmaya başlanılan 1.,5. ve taburculuk günlerinde günlük alınan total besin miktarına bakılmıştır. İki grup arasında 1.günde ve taburculuk gününde istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamasına karşın, biberonla beslenmeye başlamanın 5. gününde günlük alınan total besin miktarları açısından deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Prematürelerin çalışma süresince günlük kusma ve dışkılama sayılarına bakıldığında iki grup arasında hem kusma hem de dışkılama sayıları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Çalışmamızda deney grubu prematürelerin kontrol grubu prematürelere göre sepete çıkma ve taburcu olma sürelerinin daha kısa olduğu gözlenmiş, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak; çalışmamızda sadece biberonla beslenmeye geçişte bile Bireyselleştirilmiş Destekleyici Gelişimsel Bakım yönteminin uygulanmasının prematürelerin tartı alımlarını arttırdığını ve taburculuk sürelerini kısalttığını söyleyebiliriz. TO COMPARE TRADITIONAL AND DEVELOPMENTAL CARE METHODS THAT ARE APPLIED DURING THE TRANSITION PHASE OF FEEDING WITH BOTTLE AT PRETERM INFANT.

The researc is planned experimentally to compare traditional and developmental care methods that are applied during the transition phase of feeding with bottle at 60 preterm infant.The collected data are analysed via SPSS software.Percent, chi-square, t-test and Mann-Whitney U test are used in statistical evaluation. In the experiment ;premature ınfants in experiment and control group become dense in 34-35. gestational week. The premature infants birt weight average is 1684.50 ± 179.90 g. in experiment group and 1711.16 ± 171.36 g.in control group. The fact that there is no statistical difference between two groups. Weights of examined premature infants are studied in first ,5th., and discharge day and it seen that there is no difference between two groups. When weight changes of premature infants in 5th. and discharge days are considered it is seen that the difference between 5th. and discharge day is meaningful statistically. The daily food amount given to infants in first day, 5th. day and discharge day is examined .For first day and discharge day any statistically meaningful difference between two groups , but on 5th.day is meaningful. Daily vomit and feces number is compared between two groups and statistically meaningfull difference is found. In the research, premature ınfants leaving from inkubatör and discharge durations are examined. When two durations are compared between two groups, it is seen that there statistical difference. As a result ; Individualised Supporting Developmental Care Method used in begining to bottle feeding , increased gaining weight and decreased discharge time.
Keywords: Besleme; Beslenme; Çocuk Sağlığı; Çocuk yetiştirme; Ev ekonomisi ve aile yaşamı