Tüketicilerin yabancı markalara ilişkin algılama durumlarının işletme verimliliğine etkilerinin incelenmesi - Gülgün, Demet (My University, 2015)
TÜKETİCİLERİN YABANCI MARKALARA İLİŞKİN ALGILAMA DURUMLARININ İŞLETME VERİMLİLİĞİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Disiplinler arası bir yaklaşım olma özelliğine sahip olan tüketici davranışları konusu, değişik konulardaki bilim adamlarının ortak çalışmalarına sahne olmaktadır. Pazarlama yöneticisi, pazarlama bileşenleri dediğimiz mal, fiyat, tutundurma ve dağıtım faaliyetlerinde sağlıklı bir gelecek hazırlayabilmek için, bunlara ilişkin kararlar vermeden önce hitap ettiği pazarı ve bu pazardaki tüketicileri tanımak ve bunlara uygun pazarlama bileşeni geliştirmek zorundadır. Böylece hem tüketicinin tatmini sağlanacak hem de işletmenin verimliliği arttırılacaktır. Uluslararası pazarlara açılma, işletmeler için sunduğu fırsatların yanı sıra birtakım tehditleri de içermektedir. Uluslararası pazarlamada tüketicilerin kültürel farklılıklarını ve değer yargılarını dikkate almak gerekmektedir. Çünkü uluslararası firmaların ürünleri her zaman tüketiciler tarafından olumlu karşılanmamaktadır. Teoride bu durumu açıklamada kullanılan kavramlardan biri “etnosentrizm”dir. Literatürde yapılan çalışmaların sonucunda genel olarak, uluslararası literatürde tüketici etnosentrizminin yabancı ürün satın alma niyeti/ davranışı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Ancak ülkemizde bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar sınırlıdır. Ayrıca gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde tüketici etnosentrizminin etkilerinin de farklı olacağı, etnosentrizmin kültürel farklılıklardan etkilendiği ve etnosentrizmin işletmelerinin verimliliğini etkilediği hususları göz önüne alınırsa, ülkemizde bu konuda gerçekleştirilecek çalışmaların hem teorik açıdan katkı sağlayacağı hem de uygulamacılara Türk tüketicisini tanıma ve anlamada faydalı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı yabancı markalı ürün tercihleri üzerindeki etnosentrik etkileri ve bu etkilerin işletme verimliliğine yansımlarını ortaya çıkarmaktır. Ayrıca tüketicilerin sahip olduğu değerlerin etnosentrik tutum ve/ veya davranış sergilemelerinde ne derece etkili olduüunun araştırılması amaçlanmıştır.

THE IMPACT ANALYSIS OF CONSUMER BEHAVIOUR ON FOREIGN BRANDS AFFECTING THE OPERATION EFFICIENCY An interdisciplinary approach, which has the distinction of being the subject of consumer behavior out of the various topics from a collaborative work of scientists. In order for marketing managers address a merchandise to the market, they need to prepare prices , product advertising and distribution activities . As well they should know the consumers and its appropriate marketing components.ın this way, it will ensure the satisfaction of both consumers as well will increase the business productivity. Working with international business markets , includes opportunities and risks as well. It requires awareness of the consumers' cultural differences and values ​. Because the products of foreign companies are not always welcomed by the local consumers . Theoratically ,this is called ethnocentrism Generally as a result of studies in the literature, the international literature of consumer ethnocentrism has been effectively shown on the intention of buying foreign products / behavior. However, studies carried out in this field in our country is limited. Also developed and developing countries, consumer ethnocentrism effects of the well will be different , the ethnocentrism of the cultural differences affected and ethnocentrism 's operations affect the efficiency of the considerations Given our country in this regard to be carried out studies both from a theoretical perspective will contribute both to practitioners Turkish consumers recognize and understand would be useful is considered . The essential purpose of this thesis is to analyze the consumer behavior on foreing brands and to measure the effect of this behaviour on operation efficiency of the business
Keywords: Markalı ürünler; Öğrenim ve öğretim; Tekstil