Elektrik ve Grafik Tasarım: Ameli Elektrik Dergisi_x000D_ Kapaklarının Görsel Analizi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
1925 yılında yayınlanmaya başlayan Ameli Elektrik Dergisi,Türkiye’de posta ile gönderilen ilk dergi olmuştur. 1932’de42.500 adet basılan dergi elektrik abonelerine dağıtılmakta, aynızamanda elektrik tüketimi ve tutarını bildirmekteydi. Pek çok evegiren dergi, aynı zamanda güçlü bir ilan vasıtası olarak elektrikleilgili pek çok ürünün tanıtıldığı bir mecraya dönüşmüştür. Dergikapağında yer alan illüstrasyonlar ise ev yaşamının ve sosyalrollerin elektrikle birlikte nasıl değiştiğini görmemize yardımcıolmuştur. Farklı tarzlardaki görsel üslupları zamanın estetikanlayışını ve tüketim alışkanlıklarını sergilemiştir. Çeşitli ürünleritanıtmak, olayları veya öyküleri anlatmak için kullanılanillüstrasyonlarlar, yarattıkları duygusal ve düşünsel etkiler ilegrafik tasarım alanında her zaman işlevsel bir yere sahip olmuştur.Bu çalışmanın amacı toplumsal değişimin göstergeleri olarakAmeli Elektrik Dergisi’nin kapaklarında kullanılanillüstrasyonların görsel bir analizini yapmaktır.

Ameli Electric Magazine which was launched in 1925, was the_x000D_ first magazine sent by mail in Turkey. The magazine, printed_x000D_ 42,500 copies in 1932, was distributed to electricity subscribers,_x000D_ and at the same time reported electricity consumption and amount._x000D_ Magazines, which have entered many homes, have also turned_x000D_ into a medium where many electrical products are promoted as a_x000D_ powerful advertising tool. The illustrations on the magazine cover_x000D_ helped us to see how home life and social roles change with_x000D_ electricity. Different types of visual styles have displayed the_x000D_ aesthetic understanding and consumption habits of the time. The_x000D_ illustrations used to introduce various products and tell the events_x000D_ or stories have always had a functional place in visual_x000D_ communication with their emotional and intellectual effects. The_x000D_ purpose of this study is to make a visual analysis of the_x000D_ illustrations used on the covers of Ameli Elektrik Magazine as_x000D_ indicators of social change.
Electricity and Graphic Design: Visual Analysis of Ameli Elektrik Magazine Covers