The effect of accounting information system on corporate governance : a study on audit firms - Saka İmamoğlu, Damla (My University, 2023)
Son yıllarda yaşanan uluslararası finansal krizler sermaye piyasalarına olan güvenin sarsılmasına neden olmuştur. Kurumsal yönetim uygulamaları, işletmelerin istikrarlı bir ortamda faaliyet göstermeleri, daha fazla yatırımcı çekmeleri, finansal performanslarını artırmaları ve şeffaf bir şekilde yönetilebilmeleri için gerekli bir araç olmuştur. Bu uygulamalar, işletme içerisinde farklı bilgi sistemleri ile ilişki içerisinde yürütülmektedir. Bilginin işletme için anlamlı olması ve etkin kullanılabilmesi için bilginin işlenmesi gerekmektedir ki, burada bilgi sistemleri devreye girmektedir. İşletmelerin, planlama ve kontrol faaliyetlerini yerine getirmede başvurabilecekleri en önemli bilgiler muhasebe bilgi sistemi tarafından sağlanmaktadır. Dolayısıyla, kurumsal yönetim uygulamaları muhasebe bilgi sistemi ile etkileşim halindedir. Bu tezin amacı, işletmelerde kurumsal yönetim anlayışı ile muhasebe bilgi sistemi arasındaki ilişkiyi istatistiki olarak ortaya koymak ve açıklamaktır. Bunun için, Denetim Şirketleri üzerinde ampirik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışma denetim firmalarında dış denetçi olarak hizmet veren 195 katılımcıyla yapılmıştır. Katılımcılar verdikleri cevapları hizmet verdikleri firmaların Muhasebe Bilgi Sistemi kullandığı varsayımı ile cevaplandırmışlardır. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS istatistiksel paket programıyla analiz edilmiştir. Bu doğrultuda bağımsız denetim ve mali müşavirlik şirketlerinin muhasebe bilgi sistemleri kullanımının kurumsal yönetim ilkeleri üzerine etkisi regresyon analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre muhasebe bilgi sistemlerinin kurumsal yönetim ilkeleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Buna göre muhasebe bilgi sistemlerini etkin kullanan firmaların kurumsal yönetim ilkelerinden şeffaflık, adalet, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkelerini daha fazla benimsedikleri gözlemlenmiştir.

The international financial crises experienced in recent years have caused the confidence in the capital markets to be shaken. Corporate governance practices have become a necessary tool for businesses to operate in a stable environment, attract more investors, increase their financial performance and be managed transparently. These applications are carried out in relation to different information systems within the enterprise. In order for the information to be meaningful for the business and to be used effectively, it is necessary to process the information, where information systems come into play. The most important information that businesses can apply to fulfill their planning and control activities is provided by the accounting information system. Therefore, corporate governance practices interact with the accounting information system. The aim of this thesis is to statistically reveal and explain the relationship between corporate governance understanding and accounting information system in enterprises. For this, an empirical study was carried out on Audit Firms. In this study, the effect of accounting information systems on corporate governance principles has been examined. The study was conducted with 195 participants working as outsourced auditors in audit firms. Participants answered their answers with the assumption that the companies they serve use Accounting Information System. Data were collected by questionnaire method and analyzed with SPSS statistical package program. In this direction, the effect of the use of accounting information systems by independent auditing and financial advisory companies on corporate governance principles has been examined by regression analysis. According to the results of the analysis, it has been determined that accounting information systems have a significant effect on corporate governance principles. Accordingly, it has been observed that companies that use accounting information systems effectively adopt the principles of transparency, fairness, accountability and responsibility, which are among the corporate governance principles.
Keywords: Accounting; Accounting information system; accounting standards; Adalet; Bilgi saklama ve geri alma sistemleri; Bilgi sistemleri; Corporate governance; Governance accounting; Hesap verilebilirlik; Information storage and retrieval systems; İnformation systems; Kurumsal yönetim; Muhasebe; Muhasebe bilgi sistemleri; reporting; Sorumluluk; Şeffaflık; Yönetim muhasebesi