Acil endodontik tedavilerde anestezi - GÖKER KAMALI, SELİN; TÜRKAYDIN, DİLEK (My University, 2022)
Endodontik acil durum, pulpal veya periapikal dokuların inflamasyon veya enfeksiyonunun neden olduğu ağrı veya şişlik olarak tanımlanmaktadır. Acil endodontik tedavi sırasında akut ağrılı geri dönüşümsüz pulpitisli dişlerin derin pulpal anestezisini sağlamak klinisyenler için zor olabilmektedir. Asemptomatik dişler ile karşılaştırıldığında semptomatik geri dönüşümsüz pulpisitli dişlerde inferior alveolar sinir blok (İASB) anestezi tekniğinin başarı oranı daha düşüktür. Bu bölümde geri dönüşümsüz pulpitisli alt çene büyük azı dişlerinde İASB anestezisinin başarı oranını artırmak için kullanılan çeşitli yöntemler incelenmiştir.

An endodontic emergency is defined as pain or swelling caused by various stages of inflammation or infection of the pulpal or periapical tissues. Achieving deep pulpal anesthesia is a major challenge for clinicians during emergency endodontic treatment of teeth with symptomatic irreversible pulpitis. The success rate of the inferior alveolar nerve block (IANB) anesthesia technique for teeth with symptomatic irreversible pulpitis is lower than that of asymptomatic teeth. In this section, various methods used to improve the success rate of IANB anesthesia technique in mandibular molar teeth with irreversible pulpitis are reviewed.
Keywords: Acil tedavi; pulpitis; lokal anestezi; endodonti; emergency treatment; endodontics; local anesthesia