Kültürel farklılıkların girişimcilik eğilimine etkisi üzerine bir araştırma - Ufacık, Ozan Emre (My University, 2018)
Fransızca “entreprende” fiilinden İngilizceye “entrepreneur” şeklinde gelen girişimci kavramı; üzerine almak, üstlenmek, sorumluluk almak, girişmek, başlamak, söz vermek, garanti etmek gibi anlamlar taşımaktadır. Girişimcilik; fırsatların fark edilmesi, yenilikçi bir şekilde değerlendirilmesi ve bu fırsatlardan fayda sağlama süreci olarak tanımlanmaktadır. Morrison’a göre girişimcilik ile toplumsal kültür birbiriyle oldukça ilişkilidir ve kültür, girişimci tutumun önemli bir belirleyenidir. Kültür, girişimciliğin başlamasını sağlar ve girişimciliğin devam etmesine neden olan güdüleri yapısında barındırır. Girişimciliğinde kültürel değerlerden etkilenmemesi olası değildir. Girişimci güdülerin ve davranış kalıplarının oluşumunda kültürel yapı önemli bir rol üstlenmektedir.Bu araştırmanın amacı; Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesindeki 1. ve 4. sınıf işletme bölümü öğrencilerinin girişimcilik niyetlerinin incelenmesi ve bu niyetleri etkileyen demografik faktörler ve kültürel farklılıklar hakkında bilgi sağlanmasıdır.Araştırmanın örneklemi, Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu araştırmada sosyal bilimler alanında yaygın olarak kullanılan birincil veri toplama araçlarından biri olan anket yöntemine başvurulmuştur. Her iki üniversitede 1. Ve 4. Sınıfta okuyan 500 öğrenciye anket çalışması yapılmıştır. 5’li likert ölçeğine göre hazırlanan anketlerden uygun olan 368 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Oluşturulan hipotezler sonucunda, 6 hipotezin 3 tanesi kabul edilirken, 3 tanesi reddedilmiştir. Girişimcilik eğitimi ve çevrelerinde başarılı girişimcilerin bulunması üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerini pozitif yönde etkilediği ve erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre girişimcilik eğilimlerinin daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

The term entrepreneur in English orginates from French verb entreprendre which means to take over, to take responsibility, to undertake, to start, to promise, to guarantee. Entrepreneurship is defined as the process of realizing of opportunities, evaluating them in an innovative way and providing benefits from these opportunities. According to Morrison, entrepreneurship and social culture are interrelated and culture is an important determinant of entrepreneurial attitudes.The culture that causes entrepreneurship to start also includes the motivations that cause entrepreneurship to continue.Entrepreneurship is also influenced by cultural values.Cultural structure plays an important role in the formation of entrepreneurial motives and behavioral patterns.The purpose of this research is to examine the entrepreneurial intentions of the Marmara and Istanbul University Business Administration students(1st and 4th grades) . And also provides informations on demographic factors and cultural differences that affect these intentions.The sample of the research consists of Marmara University and Istanbul University Faculty of Business Administration students. In this research, survey method which is one of the primary data collection tools widely used in the field of social sciences has been applied. The questionnaires which are prepared to likert scale of 5distrubuted to 500 students and 368 of the questionnaires prepared are collected from the students. As a result of the generated hypotheses, 3 of 6 hypotheses are accepted and 3 of them are rejected. Entrepreneurship education and the presence of successful entrepreneurs in their environment have been seen to positively affect the entrepreneurship tendencies of universitystudents. In addition, the results of male students were found to have higher entrepreneurial tendencies than female students.
Keywords: Cross-cultural studies; Cultural Differences; Culture; Decision making; Entrepreneurship; Entrepreneurship Tendency; Farklı kültürlerin incelenmesi; Girişimcilik; Girişimcilik Eğilimi; Karar verme; Kültür; Kültürel Farklılıklar; Öğrenim ve öğretim (Yüksek); Planlanmış Davranış Teorisi : Entrepreneurship; Study and teaching (Higher); Theory of Planned Behaviour