Avrupa Birliğine katılım sürecinde ticari hava taşımacılığında helikopter işletmeciliği ve bir model önerisi - Eker, Erhan (My University, 2005)
Soyadı: Erhan Eker letme Uluslararası İşletmecilik Burak Arzova Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Ocak 2005 Havacılık, Sivil Havacılık İşletmeleri, Ticari Hava Taşımacılığı, Helikopter, Helikopter İşletmeciliği

AVRUPA BİRLİĞİNE KATILIM SÜRECİNDE TİCARİ HAVA TAŞIMACILIĞINDA HELİKOPTER İŞLETMECİLİĞİ VE BİR MODEL ÖNERİSİ Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde bulunan ülkemiz, her alanda olduğu gibi sivil havacılık alanında da AB standartlarına ulaşmayı hedeflemektedir. Türkiye, 4 Nisan 2001 tarihinde Avrupa Birliği'nin sivil havacılık otoritesi olan Avrupa Havacılık Otoriteleri Birliğine (JAA) üye olmuştur. Üyelik sonrası Ortak Havacılık Kurallarının (JAR) Türk Ulusal Havacılık Müktesebatına uyarlanması çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Uyum çalışmalarının paralelinde, ülkemizde ticari hava taşımacılık alanında faaliyet gösteren bir helikopter işletmesinin kuruluş aşamasından uçuş faaliyetinin icra edildiği aşamaya kadar her aşamada standart uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma ile halihazırda kurulu bulunan veya yeni kurulacak helikopter işletmeleri ile ilgili olarak standart bir işletme modelinin oluşturulması ve oluşturulan bu model ile helikopter işletmelerinin faaliyete başlamak ya da faaliyetlerini sürdürmek için hazırlamak zorunda oldukları her türlü el kitabı, kayıt ve belgeler arasında asgari düzeyde bir bütünlük sağlanması amaçlanmıştır. Bu çalışma, aynı zamanda havacılık sektöründeki tüm kullanıcılara standart bir rehber teşkil edecektir. Modeli oluştururken helikopter işletmelerinin tüm faaliyetlerinde yapılması gereken hususlar sırasıyla incelenmiş, standart uygulama usulleri belirlenmiş, kontrol listeleri oluşturulmuş ve takip edilecek prosedürler bir iş akış şeması ile ortaya konulmuştur. Full Name: Erhan Eker Field: Business Administration Programme: International Business Supervisor: Assistant Professor S.Burak Arzova Degree Awarded and Date: Master - January 2005 Key Words: Civil Aviation, Civil Aviation Operations, Commercial Air Transportation, Helicopter, Helicopter Operations ABSTRACT HELICOPTER OPERATION IN COMMERCIAL AIR TRANSPORTATION IN THE PROCESS OF JOINING THE EUROPEAN UNION AND A MODEL OFFER Our country, in the process of joining the EU, has planned on reaching EU standards in the civil aviation, as in the other fields. On 4th April, 2001, Turkey became a member of Joint Aviation Authorities (JAA), the supreme authority applying civil aviation regulations all over Europe. Following the membership, Ministry of Transportation has at once started the adaptation process of Joint Aviation Rules (JARs) to the Turkish civil aviation codes. In parallel to the adaptation efforts, there is a need for standard applications in every phase of the commercial air transportation in our country, from the establisment of the helicopter operation to the execution of the flight missions. The purpose of this study in general is to provide integrity at a minimum level, among the manuals, records and documents, both the companies already founded and the ones that will be founded have to prepare, before starting or carrying on their activities. This will at the same time constitute a standard guide to all users in the aviation. While forming the model, all issues which the helicopter operating companies have to fulfill in their all activities have been gone through, standard application procedures have been determined, the check lists have been prepared and procedures to be followed have been displayed with a flow chart.
Keywords: Hava Taşımacılığı; Havacılık, Ticari