Türk sivil hava taşımacılığı endüstrisinin mikro ekonomik bir analizi - Göksoy, Mertol İbrahim (My University, 2012)
İkinci dünya savaşından sonraki yıllarda ICAO ve IATA gibi kuruluşların kurulması ile sivil hava taşıma endüstrileri uluslar arası bir nitelik kazanmış, belirli bir düzene kavuşarak dünya tüketicileri için yeni olanaklar yaratmıştır. ABD hava taşıma şirketlerinin IATA organizasyonuna katılabilmesi için, bu ülkede geçerli olan anti tröst yasalarından geçici muafiyet alınmıştır. Bu durum otuz beş yıl sürdükten sonra 1978 yılında ABD hükümeti konu muafiyeti kaldırmıştır. Bunun sonucunda, önce ABD’de, daha sonraki yıllarda dünyanın birçok diğer ülkesinde sivil hava taşımacılığı piyasalarında çok radikal değişiklikler olmuş, piyasalar rekabete açılmıştır. Ülkemiz de, 1983 yılında çıkarılan yeni yasayla rekabet ortamına geçmeye karar vermiştir. Günümüzde Türk sivil hava taşımacılığı piyasası yeni kurallara göre yeniden şekillenmiş ve belirli bir olgunluğa erişmiştir.

In the years following the World War II, as a result of the establishment of entities like ICAO and IATA, the civil air transportation markets have acquired an international character and have created new possibilities for the consumers of the world. In order that the carriers of the USA could take part in the IATA organization, a provisional exemption was granted to them. After thirty-five years of activity, the USA government decided to cancel this exemption in 1978. Consequently, many radical changes have occurred, initially in the USA and thereafter in many of the states of the world. Markets have been opened to competition. Our country has also decided, through a new law in 1983, to transform its market into a contestable one. Today, the Turkish air transportation market has been transformed pursuant to the new conditions and has reached a certain stage of maturity.
Keywords: Ekonomi_Türkiye; Sivil Havacılık; Taşımacılık