Sigorta sektöründe suistimaller ve önlenebilirliği üzerine bir araştırma - Vural, Sevda (My University, 2021)
ÖZETSuistimaller günümüzde farklı birçok sektörde karşılaşılan büyük sorunlardanbiridir. Başta finans sektörü olmak üzere, Sigortacılık ve Bankacılık sektörlerinde artansuistimallerin kaynağının bulunup önlenebilmesi, diğer sektörler için de hayati önem arzetmektedir. Suistimallere ilişkin yapılan araştırmalar incelendiğinde, kaynaklarda sigortasahtekârlığı, sigorta hileleri veya sigorta dolandırıcılığı olarak da adlandırılan sigortasuistimali, kötü niyetli kişi/ kurumların haksız kazanç sağlamak için sigorta şirketinibilerek ve isteyerek aldatması, şeklinde tanımlanmaktadır. Sigorta suistimalleri, dürüstsigortalıların ödedikleri primlerle oluşan fon havuzunun, suistimalcilerin yaptıkları sahtebaşvuru ya da uydurma hasarlar nedeniyle tüketilmesine ayrıca sigorta sisteminde yeralan diğer aktörler açısından da büyük finansal kayıplara sebebiyet vermektedir. Sigortasuistimalleri, çok sayıda dürüst sigortalının zarar görmesine neden olan, birçok farklıyöntemle ve farklı branşlarda rastlanılması mümkün bir suç türüdür.Çalışmanın amacı, Türk sigortacılık sektöründe karşılaşılan suistimallerinönlenmesi ve azaltılmasına yönelik olarak, suistimallerle mücadelede en önemlikurumlardan birisi olan Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi (SİSBİS) veritabanından elde edilen verilerle, suistimal bildirimlerinin mevcut durumu ve seyrininanaliz edilerek yorumlanmasıyla görüş ve öneriler sunarak sisteme katkı sağlamaktır.Çalışmada ayrıca, sigortacılık sektörünün büyümesi ve karlılığı önündeki engel olarakgörülen sigorta suistimallerinin önlenebilmesi ve azaltılması amacıyla kamu otoriteleritarafından alınan veya alınabilecek başka önlemlerin gerekliliği konusuna da dikkatçekilmek istenmiştir. Araştırma yöntemi olarak çalışmada literatür taraması yöntemibenimsenmiş olup, ulaşılan bilgiler birbiri ile ilişkilendirilerek yorumlanmıştır. SİSBİSveri tabanı üzerinden 2012-2019 yılları arasında yapılan sigorta suistimal bildirimleriincelendiğinde toplam 23.598 adet suistimal bildirimi yapılmıştır. Bu bildirimlerin%80’ninin sigorta şirketleri tarafından yapıldığı ve en çok suistimal vakasının da %95oranıyla otomobil sigortalarında görüldüğü tespit edilmiştir.

ABSTRACTA RESEARCH ON FRAUDS AND THEIR PREVENTABILITY IN THE INSURANCE INDUSTRYAbuses are one of the major problems encountered in many sectors today. It is vital to find and prevent the source of increasing abuses in the Insurance and Banking sector, not only for the finance sector but also the other sectors. When investigations on abuses are examined, insurance abuse which is called insurance fraud or insurance cheat in the resources at the same time, is defined as the cheating the insurance company by malicious persons/ institutions to obtain unfair gain deliberately and willingly. Insurance abuse leads to both draining the funds are made up of the bonuses of the honest insured via abusers’ fraudulent applications/ fake damages and losing big financial amounts in terms of the other actors in the insurance system. Insurance abuse is a type of crime that causes damage to many honest insured, and it can be encountered in many different methods and different branches.The aim of the study is to contribute to the system by analysing and interpreting the current situation and course of the abuse reports, with the data obtained from the Insurance Abuses Information Sharing System (SİSBİS) database, which is one of the most important institutions in combating fraud, in order to prevent and reduce the frauds encountered in the Turkish insurance industry. The study also aimed to draw attention to the necessity of other measures taken or to be taken by public authorities to prevent and reduce insurance abuses, which are seen as an obstacle to the growth and profitability of the insurance sector. As a research method, the literature review method is applied in the study, and the obtained information was interpreted by associating with each other. When the insurance abuse notifications made between 2012 and 2019 through the SİSBİS database are examined, 23.598 misconduct reports were made in total. It has been determined that 80% of these notifications are made by insurance companies and the most fraud cases are seen in automobile insurances with a rate of 95%.
Keywords: Abuse; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Insurance Abuse; Life insurance; Sigorta; Sigorta suistimalleri; Suistimal; Turkish Insurance Sector; Türk sigortacılıksektörü Insurance; Yaşam sigortası