İşletmelerin büyüme stratejisini belirlemede doğrusal programlama yaklaşımı - (:unkn) unknown (My University, 2012)
21. yüzyılın zorlayıcı, hızlı ve baskıcı değişim ortamında işletmeleri ayakta tutabilecek en güçlü silah, uygulayacakları büyüme stratejileri, bu stratejiler sonucu yarattıkları değer olacaktır. İşletmeler; sürekli büyüme, eldeki kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanarak rekabet avantajı yaratma ve varlıklarını uzun yıllar devam ettirme amacını güderler. Ancak bu amaç işletmelerin açık birer sistem olmaları nedeniyle çok farklı sorunları da beraberinde getirir. Tüketiciler, rakipler, satıcılar, devlet, kamuoyu, finansal kurumlar, sendikalar, teknolojik gelişmeler, sosyo-kültürel, ekonomik, hukuki unsurlar, kısacası işletmenin iç ve dış çevresi, işletmeleri birçok alanda etkilemekte ve yukarıda belirtilen amaca ulaşmada engeller ortaya çıkarmaktadır. İşletme yönetimi ise, farklı bir takım analizler ya da yöntemler kullanarak, tüm bu zorluklara rağmen rekabet edebilmeye ve büyümeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, büyüme stratejilerini irdeledikten sonra, işletmelerin kendileri için uygun büyüme stratejilerini belirlemede, doğrusal programlama yöntemini ne şekilde kullanabileceklerini bir senaryo yardımıyla açıklamaktır.

In this compulsive, fast and oppressive environment of 21st century, the most powerful elements for companies to survive are their growth strategies and the value they create by them. Companies pursue a goal of continuous growth, using their resources efficiently, creating competitive advantage and sustain their presence as long as possible. But this goal brings a lot of problems along with because of being an open system as a company. Both internal and external environmental factors such as consumers, competitors, suppliers, government, public, financial institutions, trade unions, technological improvements, socio-cultural, economical and legal facts influence companies and bring out obstacles on the way to the goal mentioned above. The management in case tries to compete and raise the company against all difficulties with the help of several analyses and methods. Accordingly the objective of this study is to explain the ways of using linear programming method with the help of a scenario on choosing the suitable growth strategy for the company.
A linear programming approach to determine the growth strategy in companies
Keywords: İş; İşletme Finans; İktisat; İşletme