Beden eğitimi ve spor öğretmeni ve öğretmen adaylarının web 2 0 araçlarını kullanım düzeyleri ve içerik üretme öz-yeterlik inançlarının incelenmesi - Gün, Esra (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı Beden eğitimi öğretmen ve öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanım yetkinlikleri ve içerik üretme öz yeterlik inançları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma tarama modeli şeklinde tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde devlet ve özel üniversitelerde eğitim gören Beden eğitimi öğretmen adaylarına ve okullarda görev yapan Beden eğitimi öğretmenleri, örneklemini ise basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen (n=302) gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama yöntemi olarak anket (survey) tekniği kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılara kişisel bilgi formu ve 5’li likert tipi olan ölçeklerden Web 2.0 Araçları Kullanım Yetkinliği Ölçeği ve Web 2.0 Hızlı İçerik Geliştirme Öz-Yeterlik İnancı Belirleme Ölçeği uygulanmıştır. Uygulama için gerekli izinler alınmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 paket kullanılmış, anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; kadın Beden eğitimi öğretmenleri Web 2.0 araçlarını kullanım düzeyinin erkek öğretmenlerden yüksek olduğu (p<0,05) tespit edilmiştir. Aynı zamanda Beden eğitimi öğretmenlerinde 6 ve üzeri hizmet yılı arttıkça ve günlük internet kullanım süresi 4-5 saat olanların Web 2 0 araçlarını daha fazla kullandıkları fakat öğretmenlerin öz yeterliklerinde hizmet yılının ve günlük internet kullanım süresinin etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. Beden eğitimi öğretmenlerinin Web 2.0 kullanım düzeylerinde eğitim durumu, alınan öğretmenlik eğitimi, görev yapılan okul türü, mezun olunan okul türü değişkenlerine göre farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Beden eğitimi öğretmenlerinin öz yeterlik inançlarında eğitim durumu, görev yapılan okul türü, alınan öğretmenlik eğitimi, mezun oldukları okul türü değişkenlerine göre farklılık olmamakla birlikte (p>0,05), öğretmenlik bölümünden eğitim alan öğretmenlerin değerlendirme alt boyutundaki öz yeterlik inançları yüksek düzeydedir (p<0,05). Beden eğitimi öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanım düzeylerinde cinsiyet, günlük internet kullanım süresi değişkenlerine göre farklılık olmadığı görülmüştür (p>0,05). Beden eğitimi öğretmen adaylarının içerik üretme öz yeterlik inançlarında cinsiyet değişkeninde farklılık olmadığı (p>0,05), günlük internet kullanım süresi değerlendirme alt boyutunda farklılık bulunmuştur (p<0,05). Özel okullardan mezun olan öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanım düzeyi ve öz yeterlik inançlarının yüksek olduğu görülmektedir (p<0,05). Sonuç olarak Beden eğitimi öğretmen adaylarının Web 2.0 araçlarını kullanmaya yönelik hakimiyetlerinin içerik geliştirme öz yeterliklerini etkilediği fakat öğretmenlerde bu iki değişkenin birbirini etkilemediği sonucuna varılmıştır.

The purpose of this study is to examine the relationship between physical education teachers' and teacher candidates' competencies in using Web 2.0 tools and their self-efficacy beliefs in rapid content development using Web 2.0. The research was designed as a survey. The population of the study consisted of physical education teacher candidates at state and private universities in Istanbul and physical education teachers in schools, with a sample of 302 voluntary participants selected through simple random sampling. The survey technique was used for data collection. Personal information forms and scales, including the Web 2.0 Tools Usage Competency Scale and Web 2.0 Rapid Content Development Self-Efficacy Determination Scale, both in a 5-point Likert format, were administered to participants. All necessary permissions were obtained for the application. Data analysis was performed using SPSS 26.0, with a significance level set at 0.05. According to the research findings, female physical education teachers demonstrated a higher usage level of Web 2.0 tools compared to their male counterparts (p<0.05). Additionally, it was observed that with increased years of service and daily internet usage of 4-5 hours, physical education teachers tend to use Web 2.0 tools more frequently. However, these factors did not affect teachers' self-efficacy. No difference was found in Web 2.0 usage among physical education teachers regardless of educational background, training received, or the type of school where they work or graduated from (p>0.05). While no differences were noted in self-efficacy beliefs across these variables, self-efficacy within the assessment sub-dimension was significantly higher for teachers educated in teaching departments (p<0.05).No differences in Web 2.0 tool usage were noted among physical education teacher candidates based on gender or daily internet usage time (p>0.05). Gender also did not affect the self-efficacy beliefs of these candidates (p>0.05), though a difference was noted within the assessment subdimension related to daily internet usage time (p<0.05). Teacher candidates from private schools showed higher usage levels of Web 2.0 tools and greater self-efficacy beliefs (p<0.05). The study concluded that while the proficiency of physical education teacher candidates in using Web 2.0 tools influences their self-efficacy in content development, these variables do not have a significant impact on in-service teachers.
Levels of use of web 2 0 tools of physical education and sports teachers and teacher candidates and self-efficacy in producing content examination of their beliefs
Keywords: araçları; Beden eğitimi öğretmen adayları; Beden eğitimi öğretmeni; Beden eğitimi öğretmenleri; Beden eğitimi ve antrenman; Distance education; Öğrenim ve öğretim; Öz yeterlik; Physical education and sports teacher; Physical education and training; Physical education teachers; Selfefficacy; Study and teaching; Teacher candidates; uzaktan eğitim; Web 2.0; Web 2.0 tools