İngilizce öğretmen adaylarının yazma ile ilgili yaklaşımları - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Karmaşık ve çok yönlü yapısı nedeni ile akademik yazma süreci birçok değişik açıdan analiz edilmiştir. Yazma yaklaşımları modeli (Biggs, 1988; Lavelle, 1993) yazma süreci sırasında kullanılan stratejilerin derin ve yüzeysel yaklaşımlara göre belirlendiği görüşünden yola çıkan farklı bir bakış açısı sağlamaktadır. Çalışmanın amacı öğrencilerin derin ve yüzeysel olmak üzere yazma ile ilgili yaklaşımlarını araştırmaktır. Araştırma Türkiyede bir üniversitede İngilizce Öğretmenliği bölümünde son sınıf öğrencisi olan 78 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin yazma yaklaşımlarını ölçmek için Lavelle (1993, 1997) tarafından geliştirilen IPIC envanteri kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin akademik yazma ile ilgili görüşlerini daha iyi irdeleyebilmek ve envanterin ölçtüğü derin ve yüzeysel yaklaşımları ne kadar yansıtacaklarını görmek amacı ile 13 öğrenci ile yüz yüze görüşme yapılarak nitel veriler toplanmıştır. Araştırma sonuçları öğrencilerin çoğunluğunun derin yazma yaklaşımlarına sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Erkek öğrencilere göre kız öğrenciler arasında derin yazma yaklaşımları daha yaygındır. Yüz yüze görüşmelerde, öğrencilerin yaptığı yorumlar envanter sonucu ortaya çıkan yüzeysel ve derin yaklaşımların geçerliliğini destekler mahiyettedir. Öğrencilerin yazma yaklaşımlarının irdelenmesi öğretmenlerin ve ders programı yapan eğitimcilerin yazma derslerini planlamasına yardımcı olacak ve yüzeysel yaklaşımların tespit edilmesi durumunda derin yaklaşımları ortaya çıkaracak eğitim faaliyetleri düzenlemeye teşvik edecektir.

Complex and multifaceted nature of writing has led the study of writing to fall into wider frameworks of analysis. The approaches to writing framework (Biggs, 1988; Lavelle, 1993) presents a different perspective based on the notion that strategies used by the writers are determined by deep or surface level approaches. The aim of this study is to investigate students conception of writing within the writing approach framework as deep and surface processes. The research was conducted in a Turkish university with 78 final-year student teachers enrolled in English language teaching department. Students deep and surface level writing approaches were measured through the Inventory of Processes in College Composition (IPIC) developed by Lavelle (1993, 1997). 13 participants were interviewed to further investigate their experiences of writing and thus to check whether qualitative data would provide support for the deep and surface approach measured by the inventory. The study provided support for the cross cultural validity of the IPIC applied to a sample of Turkish learner population. The results of the study indicated that majority of the student teachers had deep writing approaches in English language. It was also found out that more female learners tended to have deep approach in their writing compared to male learners. The results of the study may help teachers and curriculum planners in the design of writing environment and development of writing practices. Diagnosing surface approach among learners as a weakness may help teachers to direct their learners attention to deep processes.
Writing approaches of student teachers of English
Keywords: Dil ve Dil Bilim