Enerji sektöründe kamu özel sektör ortaklıkları ve Türkiye değerlendirmesi - Ataer, Müge Yetkin (My University, 2014)
ENERJİ SEKTÖRÜNDE KAMU ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIKLARI VE TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ Bu çalışmada, Türkiye’de enerji sektöründeki kamu özel sektör ortaklıklarının değerlendirilmesi amacıyla, ilk olarak enerji piyasasındaki başarısızlıklar ve devletin bu piyasalara müdahale yöntemleri ele alınmıştır. Ardından kamu özel sektör ortaklıklarının kavramsal çerçevesi incelenmiş ve çeşitli ülkelerdeki kamu özel sektör ortaklığı uygulamaları ortaya koyulmuştur. Bu uygulama örnekleri özellikle Türkiye ile benzerlik gösteren ve gelişmekte olan ülkelerden seçilmiştir. Çalışmanın son bölümünde, önceki bölümlerdeki incelemeler ışığında Türkiye’de, enerji sektöründeki kamu özel sektör ortaklıkları incelenmiş ve uygulamalar değerlendirilmiştir. Kamu özel sektör ortaklığı konseptinin Türkiye’de gelişimine, geçmiş uygulamalarına, enerji sektöründe bu konseptin nasıl uygulandığına değinilmiştir. Çalışmanın amacı Türkiye’de enerji sektöründeki kamu özel sektör ortaklıklarını inceleyerek, ekonomide enerji sektörünün önemi kapsamında, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak ve enerji ithalatının, ithalat ihracat dengesine yaptığı olumsuz etkileri bertaraf etmesini sağlayacak alternatif politikalar ve düzenleme önerileri sunmak olarak ifade edilebilir. Bu doğrultuda, nükleer enerjinin Türkiye açısından önemine ve doğru uygulandığındaki faydalarına değinilmiştir. Türkiye’de anlaşma süreci tamamlanan ve yapım aşamasına geçen iki nükleer santral tamamlandığında, ülkeyi yıllık 7.2 milyar dolarlık bir enerji ithalat yükünden kurtaracaktır. İkinci olarak çevreci ve yenilenebilir enerji yatırımları, bu konuda uygulamaya geçmiş teşvikler ele alınmış ve devletin yatırımcılara sunduğu avantajlar incelenmiştir. Ancak burada olumsuz nokta, yenilenebilir ve çevreci enerji yatırımlarının kurulum materyallerinin yerli imkanlarla üretilememesi ve yine ithalat yolu ile karşılanmasıdır. Son olarak ise Türkiye’nin hem kamu özel sektör ortaklıklarındaki, hem de enerji sektöründeki parçalı mevzuatına değinilerek, anlaşılır ve tek parçalı bir mevzuatının önemi vurgulanmıştır. Çünkü hem yerli hem de yabancı yatırımcıların, güvenli ve düzenli bir atmosferde yatırımlarını artırmaları, açık, net ve belirsizliklerin yok edildiği bir mevzuat sayesinde mümkün olabilmektedir. Enerji Sektörü, Kamu Özel Sektör Ortaklıkları, KÖSO

PUBLIC PRIVATE PARTNERSHİPS IN THE ENERGY SECTOR AND THE ASSESSMENT OF TURKEY In this study, firstly, the failures at the energy market and the methods of interventions of the state are examined for the aim of evaluation of public private partnerships at the energy sector in Turkey. After that, the theoretical frame of the public private partnerships is examined and the applications of public private partnerships in different countries are put forward. These applications are especially selected from the developing countries and countries which are similar to Turkey. At the final part of the study, in the light of the previous examinations, public private partnerships in the energy sector of Turkey are examined and the applications are evaluated. The developing process and the past applications of the concept of public private partnerships in Turkey are mentioned and how the concept applied in Turkey is touched on. The aim of this study could be expressed as, examining the public private partnerships at the energy sector of Turkey and providing alternative policy and regulation advices for the reducing the foreign dependence on the energy and decreasing the negative impacts of energy import in the import-export balance of Turkey, in the scope of the importance of the energy in the economy. On that direction, the importance of the nuclear energy in terms of Turkey and the benefits of the proper applications are touched on. When the two nuclear power plant completed -which are in the level of construction-, will save the country from the import as 7.2 billion dollars per year. Secondly, the environment friendly and renewable energy investments and the incentive applications that are realized are handled and the advantages which are provided by the state to the investors are examined. But the negative point is that the set up materials of the environment friendly and renewable energy investments are not producing with the national capabilities and procuring by the importation. Finally, by touching on the partial legislation in the public private partnerships as well as energy sector, the importance of an integrated and clear legislation is emphasized. Because the foreign investors as well as local investors are looking for a legislation which is eliminating the uncertainities and providing a secured and regulated investment atmosphere. Energy Sector, Public Private Partnerships, PPP
Keywords: Enerji Endüstrisi; Enerji Kaynakları; Enerji Politikası; Türkiye