Günümüz performans sanatında kadın imgesi - Çalık, Özlem (My University, 2021)
Geçmiş zamanlara bakıldığı zaman erkek ve kadın arasındaki eşitsizlikler, kadını fikirsel anlamda da adaletsizlik, bir güç karşılaştırması ile cinsiyet yönünden her zaman ikinci plana koymuştur. Batı ve doğu toplumlarında da erkek olgusu daima önemli olmuştur. Toplumun önem arz eden yapı taşlarından biri olan kadın ise tarihi dönemlerden bugüne dek farklı sosyal eşitsizlikler içinde yer almıştır. Bu doğrultuda kadının yaşamış olduğu güç durumlar, sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi akademik alanlarda incelenirken sanat alanında da çeşitli şekillerde ele alınmıştır. Kadın ve sanat terimlerine toplumlarım bakış tarzları asırlardır farklılık göstermiş olsa da bu süreç günümüzde de aynı şekilde sürmektedir. Bu nedenle sanatta da kadın imgesi, cinsiyet ve bedeni üzerinden kadın haklarına ilişkin sürdürülen politikalarla kadının toplumsal yaşamdaki yeri çeşitli yönlerden incelenmiştir. Günümüzde performans sanatı ile kadın imgesi pek çok alanlardaki gibi toplumsal konular içinde de yer almaktadır. Tiyatro, görsel sanatlar, dans ve müzik gibi çeşitli disiplinler arasındaki sınırları ortadan kaldırmayı hedefleyen performans sanatı ile kadın olgusu aktarılmak istenen esas fikirler içinde ifade edilmiştir. Bu çalışmada, geçmiş ile günümüz zaman diliminde kadın imgesinin toplumdaki yerinin, performans sanatı ile incelenmesi amaçlanmıştır. Kadın, kadın imgesi, performans sanatı. KABUL VE ONAY SAYFASIi ÖNSÖZii ÖZETiii ABSTRACTvi İÇİNDEKİLERvii ŞEKİLLER LİSTESİix BİRİNCİ BÖLÜM1 GİRİŞ1 1.1.Problem Durumu1 1.2.Çalışmanın Amacı3 1.3.Çalışmanın Önemi3 İKİNCİ BÖLÜM5 FEMİNİZM VE SANATTA FEMİNİST HAREKETLER5 2.1.Feminizm Kavramı5 2.2.Feminizmin Tarihçesi8 2.2.1.Birinci Kuşak Feminizm8 2.2.2.İkinci Kuşak Feminizm9 2.2.3.Üçüncü Kuşak Feminizm12 2.2.4.Postmodern Feminizm13 2.2.5.Yirminci Yüzyıl Sanatında Feminist Hareketler13 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM23 KADIN İMGESİ VE SANAT TARİHİNDE KADIN İMGESİ23 3.1.Kadın İmgesi Kavramı23 3.2.Sanat Tarihinde Kadın İmgesi25 3.3.Modernizmde Kadın İmgesi31 3.4.Batı Sanatında Kadın İmgesi35 3.5.Batı Resminde “Doğu” İmgesi37 DÖRDÜNCÜBÖLÜM54 PERFORMANS SANATINDA KADIN54 4.1.Performans Sanatı54 4.2.Performans Sanatının Gelişimi56 4.3.Feminizmde Performans Sanatı60 4.4.Performans Sanatında Kadın Bedeni68 4.5.Performans Sanatında Kadın Bedenine Eleştirel Bakış74 SONUÇ VE DEĞERLENDİRME80 KAYNAKÇA83

When we look at the past, inequalities between men and women have always put women in the second place in terms of intellectual injustice, a power comparison and gender. In western and eastern societies, the male phenomenon has always been important. Women, one of the most important building blocks of society, have been involved in different social inequalities since historical times. In this direction, the difficult situations that women have experienced have been examined in academic fields such as sociology, psychology and philosophy, while they have been dealt with in various ways in the field of art. Even though the way societies view the terms of women and art has differed for centuries, this process continues in the same way today. For this reason, the place of women in social life has been examined from various aspects with the policies pursued on women's rights through the image of women, gender and body in art. Today, performance art and the image of women are also included in social issues as in many fields. Performance art, which aims to eliminate the boundaries between various disciplines such as theater, visual arts, dance and music, and the phenomenon of women are expressed in the main ideas to be conveyed. In this study, it is aimed to examine the place of the woman image in society in the past and present time period with performance art. Woman, female image, performance art.
Keywords: female image; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; kadın; kadın imgesi; Kadınlar, Sanatta; performance art; performans sanatı woman; Women in art