Evliliklerde kişilerarası iletişim ilkeleri ve İslami aile dergileri üzerine bir analiz - Cigerci, Züleyha (My University, 2019)
Bu çalışmada; evliliklerde kişilerarası iletişim ilkeleri ve İslami aile dergilerinden Semerkand ve Diyanet aile dergileri üzerine içerik analizi yapılmıştır. Bu bağlamda birinci bölümde evlilik ve ailenin tanımı, evlilik türleri, kişilerarası iletişim ve kişilerarası iletişim ilkeleri açıklanmıştır. İkinci bölümde eşler arası ve aile içi iletişim ilkeleri, engelleri ve evliliklerde oluşan çatışma ve çözüm yöntemleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, Semerkand Aile Dergisi ve Diyanet Aile Dergisi’nin bir yıllık sayıları analiz edilmiştir. Sonuç olarak İslami açıdan da eşler arası ve aile içi iletişimde ilkelerin mutlu ve huzurlu evlilik sağladığı, çatışma durumlarında çözümlenmesine büyük katkı sağladığı tespit edilmiştir.

In this study, a content analysis has been carried out on the principles of interpersonal communication and Islamic family magazines; Semerkand and Diyanet. In this respect, marriage and the description of family, types of marriage, interpersonal communication and the principles of interpersonal communication are explained in the first part. In the second part, interspausal and intrafamilial communication principals, obstacles and conflicts and solution methods in marriages are explained. In the third part, annual issues of Semerkand Family Magazine and Diyanet Family Magazine are analysed. As a result; the principals also provide happy and peaceful marriage and contribute solutions for the conflicts in marriages also in terms of Islam.
Keywords: Aile; Dindarlık Marriage; Evlilik; Family; Interpersonal communication; İslam Dini; Kişilerarası İletişim; Religiousness; the religion of Islam