Primitif dönemden günümüze sanatın oluşum sürecinde anlatım öğesi olarak büyü - Şener Bilginalp, Zuhal (My University, 2006)
Sanat nedir, nerede, ne zaman ve nasıl doğmuştur? Neden, kimi zaman kutsanmış, kimi zaman dışlanmıştır? İnsanoğlunun yeryüzünde var olduğu günden bu yana, sanat da varolmuştur. İlkel insanların kullandıkları aletlerin üzerindeki imgeler, takılar, duvar resimleri en önemli kanıtlardır. Sanat, tesadüfen oluşmaz. Bir doğa olayı da değildir. Gelişkin bir zekaya, düşünceye ve bilince gereksinim duyar. İnsanın yaratıcı gücünün göstergesidir. Varolanı sorgular, değiştirir, dönüştürür. Sanatçı, içinde bulunduğu zamanı ve toplumu analiz edip kendi bilgi birikimiyle harmanlayarak, görünen dünyaya paralel yeni dünyalar sunar. İnsan, yaşam ve ölüm kavramlarına sanatla anlam bulmaya çalışmıştır. Yerleşik düzene geçişle, çok tanrılı dinlerden tek tanrı’ya yönelinmiştir. Bu dönemde yasaklanan sanat, daha sonra yöneticilerin elinde bir güç oluşturmuştur. Dini olumlayan uysallaştırılmış bir sanat yaklaşımı, Rönesansla birlikte dünya ve evreni tanımlamaya başlar, yönetenlerin ve dinin egemenliğinden kurtulur. Endüstri devriminden sonra, sanat paranın egemenliği altına girer. Modernizm ve ötesinde yeni sanat hareketleri oluşur. Fotoğrafın bulunmasıyla, bir kaos ortamına giren sanat, avangard akımlarla günümüze ulaşmıştır. Büyü, tıpkı sanat gibi, nerede ve ne zaman doğduğu bilinmeyen bir kavramdır. İnsan, korktuğu veya anlamlandıramadığı şeyleri büyü ile dönüştürüp, değiştirerek anlaşılabilir kılmıştır. Büyü insana ne olması gerektiğini söylemez, ne istediğini sorar ve farklı dünyaların kapılarını açar. Bu yüzden sanatla birlikte toplumdan kovulmuş, yasaklanmıştır. Sanatın özünde var olan bir büyüden bahsedilebilir. Çünkü her ikisi de özünde birbirini barındırır, aynı kaynaktan, aynı zamanda doğmuştur. Bugün, sanatın öldüğünden söz edenler, ona ancak bir biçim olarak bakanlardır. Oysa sanat, bunun dışında kalan, buna sığmayan taraftır. Biçimin ötesinde, bizim üzerimizde bıraktığı etkidedir. Sanatın özündeki büyü de buradadır. Bu tez, sanat ve büyünün içiçeliğini açıklamaktadır. Bu, sanat eseri karşısında duyduğumuz heyecanın, sevincin, hüznün tarifidir. Sanat insana yeni ve farklı dünyalar öneren bir büyüdür.

What is art? Where, when and how it was born? Why it was sometimes blessed and sometimes neglected? Since the time human beings existed, art also existed. The images on the tools that the primitive men use, the ornaments and the frescoes are the most important proofs. Art doesn’t occur coincidentally. Its also not a natural event. It needs an improved intelligence, thought and conscious. It shows the human beings creativity. It inquires, changes, transforms. Artist analyse the time period and the community he/ she lives in, combines it with his/ her own knowledge and performs new worlds parallel to the real world. He/ she tries to give a meaning to human, life and death. Men inclined from multi-god religion to one-god religion with the settlement of social order. Art, which was prohibited during this time, turned out to be a power in the hands of the administrators. With the Renaissance, a tamed art aproach that affirms religion , begins to define universe and releases from the hegamonia of the administrators and religion. After the industrial revolution, art goes under the hegamonia of money. Modernism and later, new artistic movements occur. With the invention of fotography art turns out in to a caotic environment, and reaches today by an avant-garde trend. Just like art, magic is a concept that is not known where or when it was born. Human beings used magic to transform things which they cannot understand or are afraid of, to make hem understandable. Magic doesn’t tell what should be, it asks what men want and opens the doors to different worlds. Becuse of that, it was rejected from the community and was forbidden with art. We can mention about a magic which exist in art. Because both of them consists eachother in essence. They were born from the same source at the same time. Today the ones who talk about the death of art are the ones who look at it only as a form. Despite, art is which is outside this concept, which dosn’t fit in it. Apart from form, it is the influence it leaves on us. The magic inside the art is that . This thesis explains the mixture of art and magic. This is the explanation of our exicetement, happiness and sorrow we feel for a work of art. Art is a magic which offers new and differrent worlds to human beings.
Keywords: Büyü_Sanat; Seramik