Bankalarda operasyonel risk denetimi etkinlik değerlendirilmesi - Karaol, Sinan (My University, 2012)
Operasyonel riskler, bankacılık sektöründe tarihsel anlamda en eski risk türü olarak bilinse de, genel olarak kredi ve piyasa riskine oranla daha az önemsenen ve değerlendirilen bir risk türü olmuştur. Artan rekabet düzeyi, bankacılık sektöründeki ürün ve hizmetlerin çeşitliliği, teknoloji alanındaki yenilikler operasyonel risklerin gerçekleşme olasılığını ve neden olabileceği kayıpların etkilerini arttırmıştır. Meydana gelen büyük kayıplar, iflaslar ve skandallar operasyonel risk denetiminin gelişmesinin ve gerekli düzenlemelerinin yapılarak uygulanmasının zorunluluğunu ortaya koymuştur. Basel Bankacılık Komitesinin operasyonel risk yönetimi ve denetimi ile ilgili düzenlemeleri Avrupa ve Türkiye’de etkisini göstermektedir. Operasyonel risk yönetimi ve denetiminin uygulanması, bankacılık sektöründe özellikle son yıllarda yeni bir yapı olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma operasyonel risk denetiminin bankacılık sektöründeki tanımı ile yönetim ve denetim alanlarındaki etkisinin değerlendirilerek analiz edilmesi amacı ile hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren üç özel sektör bankasının iç denetim, teftiş, iç kontrol ve operasyonel işlemler bölümündeki çalışanlarına anket uygulaması gerçekleştirilmiştir ve sonuçlar analiz edilerek değerlendirilmiştir.

Operational risk is known as the oldest kind of risk but it has been considered as the least important one when comparing with credit and market risk. The impact of operational risks has been increased by the competition, products and services in banking sector. Due to the great loss and scandals in the banking sector, operational risk auditing must be developed and the necessary arrangements should be made. The arrangements of Basel Banking Committee about the operational risk management and auditing has showed its effect in Europe and Turkey. Operational risk auditing and management has emerged as a new structure in banking sector. This study has been prepared with the aim of assessing the impact of operational risk auditing in banking sector. Within the scope of the study, a research was conducted with the audit, internal control and operational departmants employees of the three Banks which they operating in Turkey.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Operasyonel Risk; Risk Denetimi